Afvallen met een doel

Afvallen, de meeste mensen die beginnen met sporten doen dit met een bepaald doel, veelal het laten afnemen van de vetmassa en toenemen van de spiermassa wat zal resulteren in een betere lichaamssamenstelling. Hierop focussen wij ons ook bij Eet Beweeg Ontspan. In deze blog lichten wij een zeer gemotiveerd lid van Eet Beweeg Ontspan uit die aan de hand van een zeer concreet doel in zeer korte tijd een enorme prestatie heeft bereikt.

We kennen het allemaal wel als je wilt afvallen, we hebben als doel gesteld af te vallen voor de zomer. Tussentijds komen echter nog allerlei festiviteiten en gelegenheden die roet in het eten gooien. Dit zorgt weer voor een vertraging van het proces om je lichaamssamenstelling te verbeteren. Hierdoor wordt dat doel meestal weer bijgesteld en uiteindelijk schuift het weer een jaar op en wordt afvallen steeds lastiger.

Alpe d’HuZes.

Eind oktober 2019 kwam Arjen naar Eet Beweeg Ontspan met de wens om zo veel als mogelijk kilo’s af te vallen alvorens hij zou starten met zijn trainingen voor Alpe d’HuZes. 

We zijn direct aan de slag gegaan door een SMART doel met hem op te stellen

Specifiek: Zo veel mogelijk gewicht verliezen in nu nog 2 maanden tijd. 

Meetbaar: Momenteel knappe 97.8 kilo maar moet idealiter op 87.8 kg zitten eind december.  Dat is vanaf nu 10 kg in 9 weken tijd. Dit komt neer op 1.1 kg afvallen per week

Acceptabel: Wanneer hij aan het einde van de periode op 90 kg zit is hij meer dan 10 kg afgevallen. Dit zou betekenen dat het streefgewicht niet behaald is maar wel een acceptabel resultaat. 

Realistisch: Gezien de 3 trainingsmomenten, motivatie en discipline die Arjen heeft is dit doel realistisch. 

Tijdsgebonden: Het doel moet op 31 december 2019 behaald zijn.

Arjen had toen hij naar ons toe kwam natuurlijk al een duidelijk beeld van wat zijn doel was maar door het op deze manier uit te werken is het nog beter meetbaar en kan er doelgerichter gewerkt worden.

De uitdaging bij Arjen zat hem natuurlijk in de tijd van het jaar waarin hij dit wilde realiseren. Met sinterklaas, kerst en de jaarwisseling, in deze periode heb je te maken met flink wat verleiding. Ondanks deze festiviteiten heeft Arjen zich strikt aan zijn voeding en trainingsschema gehouden en heeft hij zijn doel ruimschoots overtroffen.

Dit laat zien dat het absoluut niets uitmaakt hoeveel feestjes er tot aan de einddatum van je doel plaatsvinden. Het belangrijkste is je motivatie en dat je voor jezelf een deadline stelt wanneer dit doel behaald moet zijn. Vervolgens kun je daar naar toe werken en kosten was het kost je doel behalen.

Onderstaande afbeelding laat de grafiek van Arjen zijn gewichtsverlies zien. In totaal is Arjen 16,4 kilo afgevallen in 3 maanden tijd. Een enorme prestatie waar wij en Arjen ontzettend trots op zijn.


Arjen wij bedanken jou voor je inzet en wensen je heel veel succes bij je training voor het beklimmen van Alpe d’HuZes!