Ben jij tevreden met je lichaam?

Ontevreden met je lichaam? Doe er wat aan!

Wie kent het gevoel niet: je doet zo je best om af te vallen, eet je een avondje te veel, de volgende dag sta je op de weegschaal en …….. een kilo erbij! Je kijkt in de spiegel en denkt: ‘Bah, ik heb een verschrikkelijk figuur’. Je kan soms echt gewoon even ‘walgen’ van je lichaam. Klinkt dit raar of overdreven? Of denk jij stiekem ook wel eens zo over je lichaam?

Iedereen ontevreden met lichaam

Als je denkt dat maar weinig mensen worstelen met hun lichaamsbeeld heb je het mis. Zo blijkt uit recent onderzoek dat bijna iedereen moeite heeft zijn eigen lichaamsvorm te accepteren [1]. Zelfs mensen waarvan de meerderheid zou zeggen dat ze een prima figuur hebben. Interessant genoeg blijkt deze bevinding niet gerelateerd aan iemands gewicht. Elk mens, dik en dun, lijkt tegenwoordig in relatief grote mate ontevreden met zijn figuur [1]. Let op: het gaat dus niet om iemands echte gewicht, maar vooral over hoe iemand zijn eigen gewicht ziet [1, 2]. Vind je dat je met 65 kilo te dik bent en pas met 60 kilo tevreden mag zijn? Of denk jij: die 70 kilo staat mij prima, mooie rondingen, daar durf ik trots op te zijn!

Lichaamsbeeld kan problematisch worden

Ondanks dat een beetje klagen over je eigen lichaam misschien niet zo problematisch lijkt, kunnen de gevolgen ervan groot zijn. Het zorgt voor veel psychologische stress en kan zelfs tot eetstoornissen leiden [2, 3]. Soms stoppen mensen met eten (anorexia), anderen krijgen eetbuien (binge-eating), en er zijn mensen die sociale gelegenheden af slaan om hun lichaam te verbergen. Een bijkomend probleem van al dat stressen om je eigen lichaam is dat juist deze stress de kans op gewichtstoename extra vergroot [3]. Helemaal niet handig dus als je wilt afvallen.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Het mag duidelijk zijn dat gestress om je lichaam je niet helpt de extra kilo’s te verliezen. Tijd dus om te bekijken hoe we de vicieuze cirkel van negativiteit kunnen doorbreken. Daar kun je wat aan doen door je reactie op stress te observeren en zonodig aan te passen. Daarvoor begin je met het identificeren van hoe jij reageert op stress, oftewel: bepaal welke ‘coping-stijl’ jij hanteert.

Omgaan met ontevredenheid

Er blijken drie globale manieren te zijn om om te gaan met ontevredenheid met je eigen lichaam. De ene manier is effectiever dan de ander. Zo kunnen mensen: 1. rationeel naar hun lichaam kijken en een actieplan maken (ik wil 3 kilo afvallen en daarvoor ga in 3 keer per week sporten en mijn voeding aanpassen), 2.  hun lichaam camoufleren (ik koop zwarte kleding want dat kleedt af), en 3. alle situaties vermijden waarin iemand een mening zou kunnen hebben over zijn of haar uiterlijk (ik ga niet meer naar het zwembad zodat mensen de “zwembandjes”, die onderdeel van mijn lichaam zijn, niet kunnen zien).

Voorkeur voor camouflage

De meeste mensen (onafhankelijk van hun gewicht) blijken hun figuur het liefst te camoufleren. Dit verandert echter niks aan hun lichaamsacceptatie [1, 2]. Met andere woorden: door in een dik ski-pak over straat te gaan word je niet tevredener met je lichaam.

Wat beter werkt is de rationele coping-stijl (de eerste van de drie). Dus kijken naar waar je nu staat, waar je naar toe wilt en gericht aan de oplossing werken zonder daarin door te slaan. Maar hoe kies je voor die rationele coping-stijl? Zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je rationeel naar je lichaam kijkt en oplossing opstelt? Recent onderzoek laat zien dat dit mogelijk is door het vergroten van je zogeheten ‘lichaamsbeeldflexibiliteit’ [1].

Hoe flexibel is jouw mind?

Mensen die in staat zijn hun huidige lichaam te accepteren, ondanks dat ze niet zo zouden willen blijven, blijken een grotere ‘lichaamsbeeldflexibiliteit’ te hebben [1]. Wanneer je psychologisch flexibel bent kun je de huidige situatie van je lichaam opmerken en dan – zonder direct te verkrampen – een overzicht creëren van mogelijkheden om hiermee om te gaan. Je kan je voorstellen dat hoe meer mogelijkheden jij ziet om bijvoorbeeld af te vallen, hoe flexibeler je jezelf voelt. Kies je er bijvoorbeeld voor om vaker te gaan sporten, omdat je dat toch al leuk vindt? Ga je vanaf nu al je voeding bijhouden in een voedingsapp? Sla je voortaan alcoholische dranken af?

Accepteer je lichaam nú

De sleutel tot succes blijkt daarom vooral te liggen in het verruimen van de blik op je lichaam. Gezien de mate waarin jij ontevreden bent met je eigen lichaam sterk gerelateerd is aan een slechte coping-response [1], is het belangrijk dat je mild en compassievol naar jezelf leert kijken. Accepteer je lichaam zoals het nú is en blijf er positief naar kijken. Let wel op: zonder daarbij te vergeten punten op te stellen waaraan gewerkt kan worden. Met ontkennen en wegdrukken van je eigenlijke wens schiet je niks op.

Mindfulness

Wil je positiever naar jezelf leren kijken, dan kan het enorm helpen als je van een afstandje naar je lichaam kan kijken. Mindfulness is daarbij een heel goede techniek. Je observeert je gedachtes over je eigen lichaam maar reageert er niet direct op. Je zou kunnen denken: ‘Ja ik ben nu wat voller, ik heb immers net kinderen gehad, echter het is nog steeds een mooi lichaam waar aan gewerkt kan worden’. Met een bewuste en open houding naar jezelf toe werk je pas echt aan je doel, ook al lijkt het gemakkelijker negatieve zelf-oordelen weg te drukken, maar die brengen je ‘geen kilo minder verder’.

Hulp nodig je lichaam te accepteren?

Wij bij Eet Beweeg Ontspan snappen dat het accepteren van je lichaam zoals het nu is, makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom helpen wij jou daar graag bij! Heb jij een steuntje in de rug nodig bij het accepteren van je huidige lichaam? Heb je iemand nodig die je kan begeleiden naar een effectieve manier om aan je gezondheid te werken? Heb je begeleiding nodig omdat de ontevredenheid met jouw lichaam onmogelijk te veranderen lijkt? Neem dan nu contact met ons op.

Referenties

[1] Shah, P. (2017). RELATIONSHIPS OF WEIGHT-RELATED DISSATISFACTION, BODY IMAGE FLEXIBILITY, AND COPING IN WOMEN.

[2] Atlantis, E., & Ball, K. (2008). Association between weight perception and psychological distress. International journal of obesity32(4), 715.

[3] Geiker, N. R. W., Astrup, A., Hjorth, M. F., Sjödin, A., Pijls, L., & Markus, C. R. (2018). Does stress influence sleep patterns, food intake, weight gain, abdominal obesity and weight loss interventions and vice versa?. Obesity Reviews19(1), 81-97.