Ik wil mijn buikvet kwijt! Wij vertellen je hoe

ik zou graag willen afvallen en dan met name bij mijn buik

Voordat we starten met adviezen over hoe je het beste je buikvet kwijt kunt raken, laten we je eerst kennis maken met de twee verschillen van buikvet. Subcutaan en visceraal buikvet. Wat is het, en hoe verminder je het?

Het is ons opgevallen dat best veel mensen hetzelfde doel nastreven: “ik zou graag willen afvallen en dan met name bij mijn buik”. Helaas moeten wij jullie informeren dat plaatselijke vetverbranding onmogelijk is. Je kunt wél plaatselijk je spieren versterken, en die spieren zorgen er op hun beurt weer voor dat alles wat strakker wordt. Wanneer je graag enkele centimeters omtrek wilt verliezen, dient er vetverbranding plaats te vinden. Hier kunnen wij je bij gaan helpen, maar eerst is het van belang om erachter te komen of er bij jou sprake is van subcutaan- of visceraal vet. Hè.. wat?

Vele van ons weten niet dat ons lichaam op twee verschillende manier vet op slaat. Het vet dat direct onder de huid wordt opgeslagen, het subcutaan vet, is het vet dat we zien en voelen. Beter bekend als het onderhuidse vet. Het zit vaak rond de billen, buik en benen. Daarnaast wordt er ook vet dieper opgeslagen in ons lichaam. Het vet vormt zich dan rond onze organen. Denk hierbij aan de maag, lever en longen. Dit type vet heet visceraal vet. Oftewel orgaanvet. Wanneer je last hebt van een buikje, kan ons buikvet dus bestaan uit zowel onderhuids vet als orgaanvet. Dit tweede type vet, het viscerale vet, klinkt misschien nét iets onschuldiger dan je denkt.

Visceraal vet beschermd onze organen doordat het als het ware als een kussentje eromheen zit. Hier is niks mis mee, sterker nog, dit is juist noodzakelijk. Een teveel aan vet rondom je organen kan echter voor verschillende risico’s zorgen. Denk hierbij aan een verhoogde bloeddruk en cholesterol. Ook nemen de kansen op hart- en vaatziekten toe en kan het ervoor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor insuline waardoor diabetes type 2 kan ontstaan. Eveneens zullen je organen minder goed functioneren bij een teveel aan visceraal vet.

“Wist je dat zelfs mensen met een platte buik visceraal vet kunnen hebben?

Hoe kom je erachter of je zelf te maken hebt met subcutaan of visceraal buikvet?

Visceraal vet meten is lastig. Even simpel een meetlint pakken en je buikomtrek controleren is niet de juiste manier om erachter te komen. Mensen met een platte buik, en dus een goede buikomtrek, kunnen namelijk ook een teveel aan visceraal vet hebben en daardoor onbewust ongezonder zijn dan mensen met een buikje. In onze personal training studio in Maastricht hebben wij een impendantie meter. Met deze weegschaal kunnen wij je vetpercentage berekenen. We kunnen dan aflezen of je vetpercentage hoog, gemiddeld of goed is.

Wanneer we dat weten ga je samen met een van onze personal trainers aan de slag en zul je wekelijks met je coach trainen. Eveneens gaan we je voeding analyseren en aan de hand daarvan stellen we een op maat gemaakt voedingsschema voor je op. Doordat we regelmatig tussenmetingen uitvoeren kunnen we gaan vergelijken en evalueren of je vetpercentage veranderd. We kunnen het niet tot op de punt komma nauwkeurig berekenen, maar we kunnen wél nagaan of het verbeterd.

Bewegen in combinatie met goede voeding zijn dus de magische woorden en het leuke bijkomende nieuws; wanneer je aan de slag gaat om je visceraal vet te verminderen, zul je automatisch ook je subcutaan vet verminderen. Twee vliegen in een klap!

Wil je ook je buikvet kwijt? Then let’s do this!