Calorieën – wat zijn het en welke simpele dingen kun je doen om ze te verbanden?

Wellicht heb je de quote al een keer voorbij zien komen op Social Media: “calorieën zijn toch die beestjes die ’s nachts je kleding kleiner maken?” Op een grappige manier wordt hier uitgedrukt dat calorieën boosdoeners zijn en voor een gewichtstoename zorgen. Wat is nou de echte betekenis van calorieën, waarvoor dienen ze en welke simpele dagelijkse activiteiten kun je doen om ze te verbanden?

calorieën zijn toch die beestjes die ’s nachts je kleding kleiner maken?

Wat zijn calorieën?
Wanneer je graag wil afvallen, krijg je te horen dat je met je voeding inname onder je dagelijkse energiebehoefte moet gaan zitten. De hoeveelheid energie die je lichaam vraagt wordt uitgedrukt als “calorieën”. Een calorie is de benaming voor een maat om de hoeveelheid energie in voeding aan te geven. De hoeveelheid calorieën in voeding word omschreven als kilocalorieën (kcal). Op de verpakking van voedingsmiddelen wordt altijd aangegeven hoeveel kcal het product bevat.

Wanneer je dus weet wat jouw persoonlijke dagelijkse energiebehoefte is, kun je door middel van het bijhouden van de kcal inschatten hoeveel en welke voedingsmiddelen je allemaal kunt eten om je energiebehoefte te bereiken. Onze voedingsconsulente zal jou niet snel een voedingsschema uitwerken waarbij je continue bezig bent met het tellen van je kcal-inname. Het is namelijk onze visie om je eigen lichaam te leren kennen en om hierna te luisteren. Op den duur merk je vanzelf welke energiebronnen goed voor jouw lichaam werken. Het tellen en bijhouden van kcal kan in het begin zeker bijdragen om er bewust van te worden hoe ons voedsel is opgebouwd. Het is ons boeren verstand dat dient na te gaan of er sprake is van “gezonde / nuttige” of “slechte / lege” calorieën die je kunt eten. Denk voor nuttige calorieën aan groenten, vis, fruit, etc. Deze calorieën bevatten nuttige voedingsstoffen voor je lichaam. Met de  spreekwoordelijke lege calorieën word bewerkt suikerrijk voedsel bedoeld zoals fastfood, koekjes en frisdrank.

Calorieën verbanden
Per persoon is het verschillende hoeveel calorieën het lichaam per dag nodig heeft om alle lichaamsfuncties te laten functioneren (denk aan ademen en het laten kloppen van het hart). Daarnaast verbruikt ons lichaam extra energie om de fysieke activiteiten uit te komen voeren (lopen, fietsen, etc). Hoeveel calorieën iemand nodig heeft is afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en de lengte. Ook iemands sportieve achtergrond en de aanwezige hoeveelheid spiermassa kan bepalend zijn voor iemands persoonlijke energiebehoefte. Het verbruiken van deze dagelijks energie voor ons lichaam noemen we ook wel het verbanden van calorieën. Om een gemiddelde af te kunnen geven liggen de richtlijnen op 2.500 kcal voor de mannen en 2.000 kcal voor de vrouwen.

Echter, wij willen graag benadrukken dat wij bij Eet Beweeg Ontspan niet met deze richtlijnen werken. Wij vinden het belangrijk dat er naar de persoon zelf gekeken wordt en wij zullen aan de hand van iemands persoonlijke conditie en leefstijl bepalen hoeveel dagelijks calorieën iemand daadwerkelijk nodig heeft.

Wanneer je meer calorieën verbrand dan dat je binnenkrijgt, kun je afvallen. Het is hierbij wel noodzakelijk dat je de juiste en verantwoorde voeding binnenkrijg want het is helaas een fabel dat je door het eten van enkel en alleen nuttige en gezonde calorieën afvalt. Wil je langdurig resultaat in gewichtsverlies, dan zal er ten alle tijden een combinatie gemaakt moeten worden tussen voldoende beweging en gezonde voeding.

Omdat we niet dagelijks zin- en tijd hebben om te gaan sporten, hebben wij een overzicht uitgewerkt van dagelijkse (huishoudelijke) activiteiten die al een beetje kunnen bijdragen aan de verbanding van calorieën. Wist je dat je met tv kijken ook al calorieën verband?

  • Tv kijken – 60 kcal per uur
  • Het hele huis stofzuigen – 150 kcal
  • Autorijden – 150 kcal per uur
  • Boodschappen doen – 260 kcal per uur
  • Koken – 185 kcl per uur
  • Kinderen verzorgen – 180 kcal per uur
  • Tuinieren – 280 kcl per uur
  • Het bed verschonen – 120 kcal
  • Strijken – 100 kcal per uur

Naast het sporten en trainen is het raadzaam om met dit soort simpele kleine dingen in beweging te blijven. De hoeveelheid (extra) beweging die je uitvoert na je training zorgt ervoor dat je de hele dag door actiever bent en blijft. Beweging geeft je een fitter gevoel waardoor je (nóg) meer calorieën verbrandt. Een onderzoek van Mayo Clinic heeft bewezen dat sportresultaten verminderen als je vervolgens de rest van de dag op je billen blijft zitten. Runner’s World heeft onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat je 80%(!) van je gezondheidsvoordeel verliest als je na je ochtendrun de hele dag vervolgens niks meer aan beweging uitvoert. Je training is dan praktisch voor niks geweest.

Blijf dus lekker in beweging en je zal je automatisch fitter voelen!