Cardio op een nuchtere maag, is dat wel zo verstandig?

“Fasted Cardio”, oftewel cardio op een lege maag. Val je er sneller door af? Verbrand je meer vet omdat je nog niks hebt gegeten? Is het überhaupt verantwoord om te trainen op een lege maag? Wij leggen het je uit.

Cardiotraining, officieel gezegd “cardiovasculaire training”, is een manier van trainen die betrekking heeft op je hart- en bloedvaten. Tijdens de cardio training breng je je hartslag omhoog waardoor je lichaam meer energie zal gaan verbruiken. Er zijn verschillende bronnen waar je lichaam deze energie zoal uithaalt, hierover later meer.

Cardio is zeer populair en heeft verschillende voordelen voor ons lichaam:

  1. Verbeteren van conditie;
  2. Afvallen;
  3. Verminderde kans op hart- en vaatziekten;
  4. Positief effect op de bloeddruk.

Nu we weten wat cardiotraining precies is en doet, kunnen we wat dieper ingaan op de fasted cardio, cardio op een nuchtere maag. Nuchter betekent niet leeg. Er wordt gesproken van een nuchtere maag wanneer je een langere tijd niet gegeten hebt en je laatste maaltijd volledig verteerd is. Het verteren verschilt per maaltijd en kan daarom variëren tussen enkele uren of meer dan 6 uur. Het idee van cardio op een nuchtere maag is dat je lichaam sneller zijn energie haalt uit andere bronnen dan je laatst gegeten voedsel. Je hoopt natuurlijk dat je lichaam zijn energie als eerste zal halen uit je lichaamsvet, maar dit is niet zo. Je lichaam haalt namelijk als eerste de energie uit je op dat moment aanwezige koolhydraten (deze zijn in ons lichaam opgeslagen als glucose of glycogeen). Raken deze op, dan schakelt je lichaam pas over op vetverbranding.

De mate van cardio intensiteit kan bepalend zijn uit welke bron ons lichaam de energie haalt. Tijdens een intensieve cardiosessie kan ons lichaam maar over een beperkte hoeveelheid zuurstof beschikken. De verbranding van glucose / glycogeen vereist voor ons lichaam minder zuurstof en daarom is het een zeer snelle brandstof voor ons lichaam. Bij een cardiotraining met een lagere intensiteit, is er meer zuurstof beschikbaar voor ons lichaam waardoor de energie in eerste instantie uit onze vetreserves zal worden gehaald in plaats van glucose / glycogeen. Je lichaam heeft dus veel zuurstof nodig om vetverbranding te stimuleren. Juist in de rustmomenten na je training (dus ook tijdens je slaap) neemt je lichaam veel zuurstof op waardoor je vet zal verliezen.   

Andere feitjes over cardio op een nuchtere maag:

  • Als je na je cardiosessie op een nuchtere maag gaat ontbijten, zal je relatief veel glycogeen verbranden tijdens je daarop volgende activiteiten. Wanneer je eerst ontbijt vóór je cardio, zal je alsnog relatief meer vet verbranden tijdens je daarop volgende activiteiten.
  • Met cardio op een nuchtere mag verbrand je niet meer vet dan bij cardio op een gevulde maag. Het afterburn effect is ook groter wanneer je enkele uren voor je training een maaltijd hebt genuttigd.
  • Fasted cardio kan zorgen voor een afbreuk van je spiermassa. Hoe langer de cardiosessie duurt, hoe groter de kans dat je lichaam de derde energiebron zal gaan aanroepen, je eiwitten.

 

Wij kunnen concluderen dat je inderdaad afvalt van een cardiotraining, maar een cardiotraining op een nuchtere maag zullen wij niet zo snel adviseren. Eet altijd iets kleins voordat je aan je workout begint. Daarbij willen wij ook benadrukken dat cardiotraining niet te enige manier is om af te vallen. Je kunt ook afvallen zonder de extra nadruk te leggen op cardio maar door juist op je voeding te letten. Wanneer je minder eet dan je energiebehoefte, zal je ook afvallen. Uiteraard spreken wij hier over gezonde voeding. Daarnaast is krachttraining ook een zeer effectieve manier om vet te verbranden. Na afloop van je krachttraining heb je namelijk nog te maken met het afterburn-effect.

Al met al blijkt dus dat er veel verschillende trainingen en methodes zijn die jou kunnen helpen aan het lichaam waarin jij je gelukkig voelt. De een wilt een betere conditie, terwijl de ander juist meer spiermassa wenst. Onze personal trainers hebben ruime ervaring om de juiste workouts voor je samen te stellen en om samen met jou te trainen op de manier waar jij het beste resultaat bij haalt.