Cellulitis massage | Cupping massage

 

Wie had dat gedacht? Anna, ik dus, personal trainer, 1,5 uur stilliggen. Ik zelf niet in ieder geval. En al helemaal niet met het vooruitzicht van een cupping- en bindweefselbehandeling. De massage zag ik wel zitten, maar de rest…

Cupping?

Als ex-onderzoeker heb ik mij eerst verdiept in cupping. Het blijkt van origine een Chinese behandelmethode te zijn tegen allerlei kwalen zoals vochtophopingen, stress, spierpijn. Vandaag de dag gebruiken onder andere succesvolle olympische spelers het om hun spieren sneller te laten herstellen. Ondanks dat het nog onduidelijk is hoe cupping precies werkt blijken veel mensen er baat bij te hebben.

Zuigzoenen…..

Als ik verder lees, zie ik plaatjes van mensen met enorme zuigzoenen op hun lichaam. Ik bereid me nu al voor op de reacties die ik zal krijgen op het kinderfeest waar ik na mijn behandeling naar toe moet. Maar goed, mijn nek zit goed vast, mijn onderrug loopt al een tijdje te zeuren en ik heb de dag voor de behandeling drie uur gefietst van Nederland naar België. Kortom: ik neem de zuigzoenen (paarse vlekken) graag voor lief als daar tegenover staat dat mijn lichaam weer licht en ontspannen aanvoelt.

De behandeling

Bij aankomst bij Eet Beweeg Ontspan mag ik in mijn ondergoed op de massage tafel gaan liggen. Gerda legt handdoekjes over de delen van mijn lichaam die niet behandeld worden. Heerlijk warm. Ze zet een ontspannend muziekje op en ik begin langzaam om te schakelen van actie naar ondergaan. Gerda vertelt dat ze mij drie behandelingen gaat geven: een massage, cupping en een bindweefselbehandeling.

Massage

De massage begint bij mijn rug. Eerst mag ik een paar keer diep in en uitademen. Bij elke uitademing drukt Gerda mijn lichaam aan. Dit werkt heel ontspannend. Verrassend hoe alleen de druk van iemands handen op je lichaam kan voelen. Ik denk direct: dit ga ik thuis ook uitproberen.

Vervolgens begint de massage. Gerda weet feilloos aan te voelen waar ik vast zit. Ze gaat heel specifiek richting de knopen en drukt ze er gericht, maar met gevoel, uit. Ik merk goed dat ze precies weet waar en hoe de spieren lopen, ook de kleine. Gerda weet met tederheid en gepaste kracht de afvalstoffen uit de spieren te duwen. Met andere woorden: een fijne pijn.

Cupping massage

Het tweede onderdeel van de behandeling is cupping. Gerda begint met het masseren met kleine cups zodat ik langzaam gewend raak aan het ‘zuiggevoel’. Vervolgens plaatst ze de grote en warme cups op de plekken waarvan ik heb aangegeven dat ze vastzitten. Ik voel een aparte maar

aangename gewaarwording van de kleine zuignapjes. Ik zie direct beelden van een octopus voor me. Alsof deze met zijn tentakels de afvalstoffen uit mijn lichaam trekt. Gek genoeg doet het totaal geen pijn. Dit had ik wel verwacht. Het voelt warm aan en ik word ik er kalm van. De cups blijven niet langer dan drie minuten zitten en worden zo langzaam, een voor een, op elke pijnlijke spier geplaatst.

Bindweefsel massage

De laatste behandeling is gericht op het verminderen van cellulitus. Met een apparaat met een slang en een zuigvlak gaat Gerda de voor- en achterkant van mijn benen langs. Het voelt een beetje als het stofzuigen van mijn been: even de boel van binnenuit schoonmaken en borstelen. Het voelt bij mij lekker aan omdat ik geen cellulitis heb, maar Gerda vertelt me dat aardig wat cliënten het een behoorlijk pijnlijke behandeling vinden. De huid wordt namelijk losgetrokken van de vetcellen waardoor deze zich kunnen herindelen en de huid meer egaler wordt. Hierdoor vermindert de cellulitis. Je moet er dus wel wat voor over hebben, maar het resultaat is duidelijk te zien na vier “operaties”.

De beoordeling

Als ik terugkijk op de behandelingen kan ik de volgende parallellen vinden met — wat ook anders — sport. De massage vind ik net als cardio: je geniet er intens van op het moment dat je het ondergaat. Cardio is zo fijn omdat je je hoofd er meestal mee leegmaakt. Zo voelt een massage voor mij ook. Het is heerlijk op dat moment.

De cupping vond ik vooral lekker door de ‘after burn’ die je ook bij krachtsport hebt. Als je net met gewichten getraind hebt, kan je nog uren daarna de warmte in de spieren voelen. Het bloed wordt namelijk naar die plekken geleid waardoor de doorbloeding wordt geïntensiveerd. Een hele poos na de training voelen ze nog warm aan. Zo voelde de cupping bij mij ook. Op het kinderfeest waar ik na de behandeling was genoot ik nog echt na.

De bindweefselmassage was voor mij minder goed te beoordelen, omdat het bij mij weinig teweegbracht. Dus ik kan er niet goed over oordelen, behalve dan dat het voor mij niet pijnlijk was en lekker aanvoelde.

Combibehandeling heerlijk

Wat ik leuk vond aan deze combinatie van behandelingen is dat je telkens weer ‘in je lichaam’ wordt gebracht. Ik heb soms de neiging te verdrinken in gedachten en dan achteraf te beseffen dat ik de helft van de behandeling niet bewust heb meegekregen. Omdat deze behandelingen allemaal net weer anders aanvoelen, blijft het interessant genoeg om er met je hoofd bij te blijven. Goed voor iemand die dus constant denkt zoals ik.

Na afloop

Na de behandeling drink ik op aanraden van Gerda extra veel water. Op het feest daarna kom ik zeer relaxed aan. Mijn hele lichaam voelt gereset, lichter, zachter. De verwachte zuigzoenen van de cupping waren al verdwenen toen ik thuis was, dus dat viel mee.

De volgende dag sta ik heerlijk op. Mijn lichaam voelt sinds tijden weer ontspannen aan. Ik heb ook veel beter geslapen dan normaal. Ik zie al uit naar  de volgende behandeling bij Gerda, want oh wat was het fijn.

 Interesse?

 Ben jij ook benieuwd naar deze behandelingen? Mail dan met Eet Beweeg Ontspan voor een afspraak.  Contact .