Daag jezelf uit!

 

Iedereen loopt dagelijks tegen uitdagingen aan. Soms bewust (zoals tijdens de six-pack challenge), maar nog vaker onbewust. Denk maar eens aan de laatste keer dat je voor de keuze stond om een stuk vlaai te eten op je werk, of dat je in de keuken stond te twijfelen of je toch een stukje chocolade bij de thee zou pakken. In feite was het een uitdaging, maar heb je die ook als zodanig herkend? Wat is een challenge überhaupt? En wat is het verschil tussen mensen die een gezonde leefstijl als een ‘challenge’ zien en welke dit als een ‘mission impossible’ zien?

Wat is een challenge?

Een challenge is een situatie waarin je actie of reactie op de omgeving op de proef wordt gesteld. Een situatie waarin je het gevoel hebt een moeilijke keuze te moeten maken: óf je gaat je lange-termijn doel achterna óf je korte-termijn emotie [1]. Als je mee doet aan de six-pack challenge betekent het bijvoorbeeld de aankomende weken: kiezen voor het beperken van de koolhydraten op de dagen dat je niet traint, óf dit niet doen met het gevolg dat je na 8 weken teleurgesteld naar je buikspieren zoekt.

I should versus I could

Uitdagingen zijn situaties waarin je weet wat je ‘zou moeten doen’ (I should), maar je gedachten visualiseren wat je graag wíl doen (I could). De keuze die je hierin maakt bepaalt of je je doel op de lange- of korte termijn haalt. Krijg je die six-pack wel na 8 weken of wordt het toch meer een leuk idee voor ‘ooit’? Wat onderscheidt mensen die uitdagingen wel aangaan en mensen die dit niet doen?

Bewustwording

Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun doelen halen, uitdagingen bewust aangaan. Iedereen komt namelijk de hele dag door in aanraking met uitdagende situaties op het gebied van voeding en beweging [2, 3]. Echter niet iedereen ziet deze situaties als een leuke uitdaging. Velen zien moeilijke momenten als iets wat toch niet gaat lukken en dus geen energie verdient: mission impossible’ is de conclusie. Hoe kan het dat sommige mensen, zoals de deelnemers aan onze six-pack challenge, wel bereid zijn uitdagingen aan te gaan? Hier blijken een aantal belangrijke redenen voor te zijn. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

Waarom jij de uitdaging ziet:

Reden 1 om een uitdaging aan te gaan is dat je de noodzaak voelt om te veranderen. Je voelt een urgentie in jezelf ‘er moet iets veranderen’. Het hoeft niet per se leuk te zijn, maar het moet, wil je verder komen in je leven. Wanneer je de noodzaak voelt om te veranderen denk je bijvoorbeeld: ‘Ik weet waarom ik een kcal tekort moet creëren… Ik ben namelijk niet happy zo’ of ‘Ik wil al zo lang een six-pack, als ik er nu niet vol voor ga komt het er nooit van, ik moet het nu echt serieus aan gaan pakken’.

Reden 2 is dat je zelf op het initiatief bent gekomen. In zo’n situatie denk je: ‘Ik vind het helemaal niet mooi dat ik een buikje krijg, daarom ga ik sporten’ of ‘Het lijkt me hartstikke leuk om eens deel te nemen aan een challenge, het hoeft niet per se van mijn partner, maar ik vind het een leuk idee’.

Als je zelf op iets bent gekomen is de kans veel groter dat je iets als een leuke uitdaging ziet. Wanneer je bijvoorbeeld door ons van Eet Beweeg Ontspan ‘gepusht’ zou zijn mee te doen terwijl je dit helemaal niet wou, kom je er nu waarschijnlijk al snel achter dat je commitment niet optimaal is. Echter, wanneer je denkt ‘hé wat leuk, ik wil dat wel eens echt proberen’ is de kans veel groter dat je slaagt. Je moet het gevoel hebben dat het jouw keuze is en niet die van iemand anders.

Reden 3 is dat je concrete voordelen ziet bij het aanpassen van je gedrag.  Als je merkt dat je je kleren weer past zal je gemotiveerd zijn door te gaan met het op je voeding letten en sporten. Of als je de eerste lijnen op je buik begint te zien: ‘wat gaaf, ik doe er zoveel voor en het resultaat begint zich langzaamaan te zien, inzet loont!!!’. Echter, wanneer dit niet gebeurt kan het zijn dat je gedemotiveerd raakt. De kunst is dus om voor jezelf op zoek te gaan naar de positieve dingen die samenhangen met je gezondere leefstijl. Ga je die zien, dan is de kans groot dat je met een supermotivatie doorgaat met het werken aan je uitdaging.

Reden 4 is dat het helpt het gevoel te hebben dat je wordt beoordeeld op je gedrag: ‘Elke week is er iemand die naar mijn gewicht omkijkt’ of ‘Elke week worden er voortgangsfoto’s van mijn buik gevraagd’. Als je weet dat iemand met je meekijkt en je voortgang en inzet in de gaten houdt, en hier een positieve reactie aan koppelt wanneer het goed gaat en een negatieve wanneer je inzet te laag is, is de kans groot dat jij de uitdaging aangaat.

Reden 5 is dat het helpt het om een aantal succeservaringen te hebben met veranderingen en weten hoe je iets kan veranderen: ‘Ik ga gewoon nog een poging wagen af te vallen, het is me eerder ook gelukt, ik weet wat ik moet doen, dus waarom zou het nu niet lukken?’ of ‘Ik neem deel aan de six-pack challenge, via Facebook krijg ik goede adviezen en kan ik terecht met mijn vragen. Nu weet ik eindelijk wat ik moet doen om die six-pack te krijgen’.

Samengevat is het dus belangrijk dat de noodzaak voelt, het initiatief vanuit jezelf komt, je de voordelen ziet, je op je gedrag wordt beoordeeld en weet succeservaringen te creëren en hoe te veranderen.

Bewuste challenges

Wanneer je je bewust bent van je uitdaging is het erg belangrijk om een uitdaging concreet te benoemen, dit omdat alle uitdagingen die onbewust plaatsvinden, macht hebben om ons te beïnvloeden [3]. Echter, wanneer we ons bewust zijn wat voor ons een moeilijke opgave is, kunnen we de challenge aangaan. Je kan de macht van het onbewuste verminderen door je daarvan bewust te zijn. Alleen dan kun je de verantwoordelijkheid van je gedrag bij jezelf neerleggen en zelf iets doen. Immers: als je niet eens weet waarom je iets doet, hoe zou je dan gericht kunnen werken aan verandering?

Wij helpen je

Wij bij Eet Beweeg Ontspan helpen je graag bij het ontdekken van jouw uitdagingen. Bespreek met ons waar je tegenaan loopt. Sta eens stil bij je eigen gedrag. Is er iets wat je over het hoofd ziet of ontkent? Deel je gedachten met ons en probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Wij zijn er om je te ondersteunen. Ook met de six-pack challenge hebben wij een heel concrete manier gevonden om jou dagelijks uit te dagen. Heb je interesse in deelname aan de challenge of wil je met een van onze trainers over jouw uitdagingen sparren? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Referenties

  1. Schwartz, J. (2018). Health decision making. Consumer Psychology Review1(1), 107-122.
  2. Salmon, S. J., Fennis, B. M., de Ridder, D. T., Adriaanse, M. A., & De Vet, E. (2014). Health on impulse: When low self-control promotes healthy food choices. Health Psychology33(2), 103.
  3. Wansink, B., & Sobal, J. (2007). Mindless eating: The 200 daily food decisions we overlook. Environment and Behavior39(1), 106-123.