Een toepassen van de juist ademhaling tijdens je training zorgt voor betere sportprestaties

Ademhalen, we doen het gelukkig allemaal zonder er bij na denken. Maar wist je dat als je tijdens je training bewust bezig bent met je ademhaling, je je sportprestaties kunt verbeteren? Hoe fijn voelt het als je een stuk kunt hardlopen zonder continue buiten adem te zijn? Of denk eens aan die extra kilo gewichtheffen wat je al zo lang wilde? Door de juiste ademtechnieken toe te passen kun je hier zelf voor zorgen. 

Het valt ons vaker op dat mensen tijdens hun training hun adem inhouden op het moment dat ze kracht zetten. In een automatisch reflex nemen ze een hap lucht om vervolgens zich schrap te zetten om met volle kracht het gewicht van zich af te duwen. Als personal trainer is het onze taak om je er bewust van te maken dat dit niet de meest effectieve manier is om te trainen. Door uit te blazen op het moment dat er kracht gezet moet worden, zal je merken dat het je minder energie kost. De kracht haal je dan namelijk uit je hele lichaam. Hoe kan dit? Bij inspanning vragen je spieren om extra zuurstof. Door op de juiste momenten in- en uit te ademen, voorzie je je spieren van nieuwe zuurstof waardoor je een oefening langer zal volhouden. Het tegenovergestelde geldt dus ook, bij een verkeerde inademing, of zelfs het inhouden van je adem, zal er minder zuurstof in je lichaam komen waardoor je sneller uitgeput raakt. Of nog erger, duizeligheid en/of flauwvallen als gevolg.

hoe zwaarder je training, des te belangrijker is je ademhaling

Neem een moment voor jezelf voordat je start met je training
Tijdens het trainen zorgt je ademhaling niet alleen voor een fitter gevoel, het maakt je sterker, het geeft je stabiliteit en het verminderd de kans op blessures. Omdat veel mensen in hun ruststand al een relatief snelle ademhaling hebben, is het verstandig om ook de ademhaling voorafgaand aan een workout klaar te stomen voor het werk dat gaat komen. Zo voorkom je dat je ademfrequentie opeens gaat pieken waardoor het je veel energie gaat kosten en je gaat hijgen. Neem voor je training daarom een momentje voor jezelf om even tot rust te komen. Adem een paar keer rustig in- en uit zodat je basisademhaling stabiel is voordat je gaat starten. 

Verantwoord en onder begeleiding
Eet Beweeg Ontspan zal nooit een trainingssessie starten zonder warming up. We doen dit niet alleen om de spieren geleidelijk aan op te warmen, maar ook om de ademhaling langzaam op gang te brengen. Daarna ga je samen met je personal trainer aan de slag. Je trainer zal met jou een diversiteit aan oefeningen uitvoeren. Voor elke oefening krijg je uitleg over de juiste technieken maar ook over de manier van ademhaling tijdens je oefening. Per oefening is een correcte beginpositie essentieel. Zo werk je veilig en op een verantwoorde manier. Daarnaast leer je ook je lichaam beter kennen zodat je je optimaal kunt focussen op je ademhaling. Meestal geldt dat je uitademend bij krachtinspanning en dat je inademt als je weer teruggaat naar je beginpositie. Wij zullen je de eerste set oefeningen altijd laten uitvoeren met lagere gewichten zodat je je volledig kunt focussen op het correct en veilig uitvoeren van de oefening gecombineerd met je ademhaling. 

Met de juiste ademhaling (incl. ademhalingsoefening voorafgaand aan je training) zullen je sportprestaties verbeteren. Je lichaam leert om tijdens je training zuiniger met haar energievoorraden om te gaan. Je merkt dit zelf doordat dat je tijdens je workout minder hijgt en/of buiten adem bent. Daarbij zal je merken dat je na je training sneller hersteld en meer energie hebt. 

Ook na je training kun je een ademhalingsoefening uitvoeren waardoor je lichamelijk sneller zal herstellen van je workout

Heb je meer vragen over dit onderwerp of wil je graag wat extra uitleg over de manier van ademhalen tijdens een bepaalde oefening? Mail naar [email protected] en we zorgen dat er een personal trainer voor je klaar staat.