Eetbuien, Hoe ontstaan ze en wat kun je er tegen doen.
Iedereen herkent het wel. je hebt een lange, vermoeiende dag gehad en zo gauw je thuis komt gaat het mis. Een stukje chocola worden twee stukjes. En voor tot je het weet heb je de hele reep op. Achteraf voel je je vol en vraag je je af hoe het nou zo ver heeft kunnen komen. In dit artikel kom je erachter hoe die eetbuien ontstaan, en (misschien nog wel belangrijker) wat je ertegen kunt doen.
Hoe ontstaan eetbuien?
Eetbuien kunnen op twee verschillende manieren ontstaan: Fysiek en emotionele eetbuien. Eet mentale eetbui ontstaat vaak wanneer mensen door emotioneel ongeluk gaan.
Door te eten heb je een kort moment van geluk, hierdoor vergeet je even je problemen. Echter is dit geluk moment tijdelijk en zal het snel veranderen in schuld gevoel. Probeer wanneer je jezelf hierin herkent een andere manier te vinden om jezelf een goed gevoel te geven op dit soort momenten. (Ga lekker sporten met je personal trainer, neem een warm bad enz)
Een fysieke eetbui ontstaat doordat je gedurende de dag niet genoeg gegeten hebt. Je lichaam krijgt niet genoeg energie binnen om te functioneren. Dit wordt opgelost door een signaaltje dat naar je hersenen gaat. Dit signaal zorgt ervoor dat je trek krijgt in zoetig eten (zoet eten bevat de meeste glucose, glucose geeft het snelste energie door aan het lichaam) Wanneer je eenmaal zin hebt om veel, en ongezond te eten, is het lastig om dat gevoel nog tegen te gaan. Gelukkig heb ik wat tips voor je.
- Drink water.
Het gevoel van honger en het gevoel van dorst gaat naar van dezelfde zenuw door je hersenen. Dus het kan best zo zijn dat je deze twee verward. Wanneer je een groot glas water drinkt kan dit dus helpen tegen een honger gevoel.
- Eet genoeg gedurende de dag.
Wanneer je je leefstijl aan het veranderen bent, eet je waarschijnlijk minder dan je normaal zou doen. Je lichaam vind dit niet leuk, omdat het lichaam het fijn vind om reserves te hebben voor in tijden dat er minder voedsel is. Wanneer je minder eet verbrand je lichaam deze reserves omdat het geen energie krijgt in de vorm van voedsel. Door het gebrek aan energie (en dus een lage bloedsuikerspiegel) laten je hersenen je denken aan voedsel. Je hebt honger. Omdat je hersenen er voor willen zorgen dat je zo snel mogelijk weer een hoge bloedsuiker spiegel krijgt, krijg je zin in ongezonde, suikerhoudend voedsel.
Wanneer je dus gedurende de dag er voor zorgt dat je bloedsuiker spiegel constant houd, is er een kleinere kans dat je s ’avonds een eetbui hebt.

- Creëer een vaste eetgewoonte.
Elke keer als jij een koekje bij de koffie neemt, maakt je lichaam insuline aan om de suikers van dit koekje te verwerken. Na een bepaalde periode gaat het lichaam door bepaalde prikkels (bijvoorbeeld: het kopje koffie met koekje) zelf insuline aanmaken omdat het verwacht eten te krijgen om te verwerken. Deze insuline zorgt ervoor dat wanneer het aangemaakt wordt, je het gevoel krijgt dat er iets mist. Het is dus belangrijk dat je alleen eet op plekken waar je hoort te eten.
Het beste wat je kan doen als je toch een eetbui hebt gehad, is het accepteren en de draad weer op proberen te pakken
- Leid jezelf af.
Als je een eetbui voelt opkomen, kan het helpen om jezelf af te leiden tot de drang om te eten voorbij is. Ga bijvoorbeeld een rondje met de hond wandelen, een boek lezen, afwassen enz.
Je zult merken dat wanneer je een tijdje niet meer aan eten gedacht hebt, de drang naar eten minder is geworden.
- Maak het zichtbaar.
Heb je last van eetbuien en geen idee waar het vandaag komt? Probeer het dan eens op te schrijven. Schrijf op waar/ hoe laat je de drang om te eten kreeg. Schrijf ook op hoe je denkt dat het komt en hoe je je hierbij voelt. Op deze manier kun je een patroon ontdekken. Wanneer je het patroon eenmaal ontdekt hebt, kun je het proberen te veranderen.
- Compenseer niet.
Nadat je een eetbui gehad hebt gehad, is er een kans dat je je schuldig voelt over de hoeveelheid die je net gegeten hebt. Je probeert je beter te voelen door de dag erna minder te eten door bijvoorbeeld maaltijden weg te laten. Dit kan leiden tot een nieuwe eetbui (zie tip 2)
Het beste wat je kan doen als je toch een eetbui hebt gehad, is het accepteren en de draad weer op proberen te pakken. Af en toe teveel eten is menselijk en heeft (zolang het niet te vaak voorkomt) geen effect op gewichtstoename.
Merk je dat je ook met de tips niet verder komt? Maak dan een afspraak door te mailen naar [email protected] en kom samen met onze voedingsconsulente tot een oplossing.