Feiten en fabels over het eten van brood

Wanneer je snel een aantal kilootjes wil afvallen, kiezen veel mensen ervoor om geen brood meer te eten. Tegenwoordig wordt gemakkelijk gezegd “Brood zit vol koolhydraten en al die koolhydraten zijn helemaal niet goed voor je, daar word je dik van!”. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? Aan de hand van een aantal stellingen zetten wij alle feiten en fabels voor je op een rijtje. 

Stelling 1: Brood is een dikmaker en past niet binnen een dieet – FABEL
Brood bevat, net zoals alle voedingsmiddelen, calorieën. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt, dan dat je lichaam verbrand, zal je aankomen in gewicht. Dit heeft dus niks met het eten van brood te maken. Volkoren Brood bevat veel vezels, vitamines, zetmeel en mineralen. Vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor een minder behoefte is aan het eten van (ongezonde) dingen. Daarnaast dragen vezels bij aan een gezonde spijsvertering en stofwisseling. Ze zorgen voor een goede darmwerking waardoor de koolhydraten in brood langzaam door ons lichaam worden opgenomen. In zetmeel zitten veel koolhydraten. Het binnenkrijgen van koolhydraten wordt in veel diëten als slecht gezien. Hoe zit het dan met volkoren brood? Zetmeel bevat meervoudige koolhydraten. Dit type koolhydraten wordt langzaam door het lichaam opgenomen wat weer bijdraagt aan onze energievoorziening. 

“Volkorenbrood beval veel vezels, vitamines, zetmeel en mineralen”

Stelling 2: Er bestaan diëten waar je enkel en alleen brood mag eten – FEIT
In de jaren 80 was het brood-dieet enorm populair. Door de jaren heen is dan ook bewezen dat het dieet werkt en dat je er inderdaad van afvalt. Het idee erachter  is simpel; om de dag eet je enkel en alleen brood (dus géén broodbeleg!). Door op de wisseldagen verantwoord te eten met veel groente en fruit, krijgt je lichaam de juist voedingsstoffen binnen. Door het om de dag eten van brood zal de werking van de alvleesklier veranderen. De alvleesklier maakt insuline aan en het is juist die insuline die glucose (suiker) in ons lichaam afbreekt. Het is helaas te simpel gedacht dat het afbreken van suiker in je lichaam goed is. Wanneer je een lage suikerspiegel hebt, krijg je meer zin om iets te eten. Het brood-dieet zal er dus voor zorgen dat je lichaam minder insuline zal gaan aanmaken. 

Stelling 3: Bruinbrood is gezonder dan witbrood – FEIT
Net zoals bruinbrood bevat wit brood veel vezels, vitaminen en mineralen. Echter, bruinbrood heeft hier een grotere hoeveelheid van. Wanneer mensen enkel witbrood eten, is het raadzaam om extra vezels te nuttigen uit andere producten. Denk hierbij aan: groenten, peulvruchten, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Daarnaast is het aandeel snelle koolhydraten hoger bij witbrood. Dit zorgt voor een snellere energiepiek die weer opgeslagen zal worden als lichaamsvet. Volkorenbrood word doorgaans van volkorenmeel gemaakt en door de verschillende verhoudingen aan voedingsstoffen (en koolhydraten) zit je door het eten van Volkorenbrood sneller vol dan bij het eten van witbrood. 

Bruinbrood is gezond en volkorenbrood is gezonder

Stelling 4: Je kunt beter speltbrood eten dan bruinbrood – FABEL
Is het een hype? Tegenwoordig verkiest het meerderendeel speltbrood boven bruinbrood. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat speltbrood licht verteerbaar is. Beide broodsoorten bevatten gluten, en het zijn juist de gluten die ervoor zorgen dat het brooddeeg luchtig wordt. Zowel speltbrood als bruinbrood (tarwebrood) komen uit dezelfde graanfamilie waardoor er nauwelijks verschillen tussen de granen zit en de broden evenveel vezels bevatten. 

Stelling 4: Koolhydraten kunnen bijdragen aan een gezond gewicht – FEIT
Er is een groot verschil tussen snelle koolhydraten en meervoudige koolhydraten. Snelle koolhydraten (de suikers!) zorgen snel voor een energiepiek. Door de energiepiek stijgt de bloedsuikerspiegel in  je lichaam waardoor je meer honger krijgt dan voorheen. De overtollige koolhydraten zullen dan in ons lichaam worden opgeslagen als vet. Daarentegen zorgen meervoudige koolhydraten voor een gezonde spijsvertering en stofwisseling waardoor ze bijdragen aan een gezond gewicht. Ze bevatten veel vitamines, vezels en mineralen.  

Het eten van volkorenbrood kan dus prima als je dit combineert met gevarieerde voeding in de juiste hoeveelheden. Dagelijks 5 sneetjes brood voor de vrouwen en 7 voor de mannen zou moeten kunnen, máár deze hoeveelheid valt of staat met de keuze van het broodbeleg en je dagelijkse bewegingen op 1 dag.  Een gezonde volkoren boterham kan al snel ongezonder worden als deze besmeerd wordt met halvarine en volle producten (bijv. volle belegen kaas). Bij Eet Beweeg Ontspan helpt onze gediplomeerde voedingsconsulente je graag met het maken van juiste en verantwoorde keuzes broodbeleg. Wij zullen je adviseren om mager broodbeleg te kiezen. Is het je gewoonte om dagelijks een boterham met jam te pakken? Geen probleem! Samen met ons gaan we kijken naar je dagelijks leefstijl en voedingspatroon en door het steeds blijven toepassen van minimale aanpassingen en veranderingen zul je zien dat je straks gemakkelijker zelf de juiste en verantwoorde voedingskeuzes gaat maken. 

Ben je toe aan meer variatie in je voeding? Of wil je graag je eetgewoontes eens onder de loep nemen? Neem contact op met onze voedingsconsultent Gerda en zij helpt je graag. 

[email protected]

van teveel eten wordt je dik, dit heeft niks met brood te maken