fit ouder worden

Fit ouder worden

Fit ouder worden

Tegenwoordig zitten we veel meer dan vroeger. Sporten en gezond eten is daarom belangrijker dan ooit; of je daar nu mee begint of op latere leeftijd, het zal altijd voordelen met zich meebrengen! Elke leeftijd is gunstig om te beginnen met een gezondere leefstijl, dus laat je vooral niet door je leeftijd tegenhouden. Kun je echter wel op dezelfde manier trainen als een 20-jarige? Hoe zit het daarnaast met voeding? Fit ouder worden vraagt om wat bewustwording.

Krachttraining en eiwitten: een krachtige combinatie om fit ouder te worden

Zo rond een jaar of 30 begint onze spiermassa af te nemen. Tussen 30 en 50 jaar kan dat oplopen van 3 tot 10% elke 10 jaar, en na je 50ste gaat het nog een stukje sneller. Belangrijk is dus wanneer je ouder wordt, om zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Hier komt de combinatie krachttraining en eiwitinname om de hoek kijken: krachttraining helpt de aanmaak van spieren stimuleren, waarbij eiwitinname dit proces nog extra ondersteunt door de juiste bouwstenen aan te leveren om die spieren daadwerkelijk te behouden en te laten groeien.

Naast de voordelen voor spierbehoud en -opbouw, helpt krachttraining (al helemaal in combinatie met een verhoogde eiwitinname) bij het verkleinen van het risico op ziektes zoals diabetes en kanker. Ook wordt het verliezen van spiermassa gelinkt aan het verlies van botdichtheid, dus kun je met krachttraining ook nog eens je botgezondheid ondersteunen. Je bloeddruk in rust zal daarnaast verlagen, je zult vet verliezen, en je zult je mentaal ook nog eens beter en wellicht jonger gaan voelen.

Hoe train en eet ik zo optimaal mogelijk?

Dat je niet op dezelfde manier aan de slag gaat in de fitness als een 20-jarige, lijkt logisch. Hoe moet je dan wel trainen? De basis blijft hetzelfde: krachttraining met de nadruk op spieropbouw, wat over het algemeen betekent dat je steeds zwaardere gewichten wilt gaan gebruiken. Dit zal helaas niet altijd in hetzelfde tempo gebeuren als dat op jongere leeftijd gebeurt, en daarbij ben je op latere leeftijd ook een stukje minder mobiel. Daarom is het op latere leeftijd des te belangrijker dat je zo verantwoord mogelijk gaat trainen, waarbij Personal Training een uitkomst kan bieden. Laat je professioneel begeleiden door een Personal Trainer die met je mee kan kijken hoe je het beste uit je training kunt halen, zonder onnodig een blessure op te hoeven lopen!

Wat eiwitinname betreft, wijst onderzoek uit dat jongere spieren zeer efficiënt reageren op kleine hoeveelheden eiwit. Helaas gaat dat proces wat minder effectief op latere leeftijd en is het des te belangrijker dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. De hoeveelheid eiwitten zal een stuk hoger moeten liggen na het passeren van om en nabij de 60 jaar. Als je precies wilt weten dat je voldoende eiwitten binnen krijgt in je voeding, laat je dan adviseren door een deskundige. Boek bijvoorbeeld een voedingsconsult bij Eet Beweeg Ontspan zodat je zeker weet dat je op de juiste weg bent om fit ouder te worden