Gezonde leefstijl: Hoe combineer je dat met een druk leven?

Veel mensen vinden een gezonde leefstijl lastig om te combineren met een drukke baan of druk leven. 

Heden ten dage heeft men het altijd druk, druk en nog eens druk. Een uitdagende baan, kinderen opvoeden, een huwelijk of relatie in stand houden, en wie weet wat nog meer.
Daarnaast heerst er ook een algemeen menselijk verlangen naar een fit, gezond en goed uitziend lichaam; het lichaam dat je verkrijgt met een gezond leefstijl. Maar een druk leven en die gezonde leefstijl, gaat dat wel samen?

Het begint met de juiste mindset

Er zijn dingen die je moet doen, en er zijn dingen die je zou moeten doen. Dat is een belangrijk verschil. Het woordje “zou” weglaten in hoe je een willekeurige zaak bestempeld, is een bewuste keuze.

Je leeft maar 1 leven en hebt dus ook maar 1 lichaam. Inruilen kan niet. Geen enkel lichaam is perfect of onschendbaar voor de magie van tijd, maar met de juiste aandacht en intentie kun je enorm veel bereiken. Een fitter en vitaler persoon heeft ook meer mogelijkheid tot creativiteit, concentratievermogen en zal minder snel moe, gepikeerd of opgebrand zijn. Je leefstijl heeft dus directe invloed op alle aspecten van je leven.
Andersom komt er steeds meer bewijs dat een slechte leefstijl in je jongvolwassen levensjaren een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven op je oude dag. Vroeg of laat betaal je de prijs voor een slechte leefstijl.

Vanaf nu wil ik voorstellen dat je je lichaam ziet als een auto. En niet zomaar een auto, nee, je droomwagen; de auto waarmee je nog vele kilometers wil rijden.
Tanken is iets dat je moet doen, toch? En je auto wassen, klein onderhoud plegen, groot onderhoud plegen… en wat nou als je auto te zwaar beladen is en het daardoor minder lang gaat volhouden?

Als “Ik heb het te druk” nog steeds je excuus is, is het dan je gewoonte om het altijd te druk te hebben?

Je bent want je op regelmatige basis doet

Als “Ik heb het te druk” nog steeds je excuus is, is het dan je gewoonte om het altijd te druk te hebben? Of zijn je gewoontes misschien niet faciliterend genoeg waardoor je altijd achter de feiten aanloopt?

Gewoontes veranderen is beslist niet makkelijk. Vaak zit er een emotionele ondertoon gekoppeld aan een patroon, denk maar aan comfort food.
Neem bij het aanpassen van je gewoonten daarom ook altijd kleine stapjes, zo bewust mogelijk en met de juiste mindset. Als je je bewust bent van waarom je iets niet meer “zou” moeten doen, kun je beter volharden. Misstappen maken op deze moeilijke weg is oké, menselijk zelfs. Wees niet te hard voor jezelf, dat werkt je oude gewoonten alleen maar in de hand.

Eet – Beweeg – Ontspan!

Nu we besproken hebben hoe en waarom je je leefstijl kunt verbeteren, gaan we iets dieper in op wat een gezonde leefstijl precies inhoud. Hoger wiskunde is het niet, en de hoe en waarom zijn ook vele malen belangrijker.

Het draait allemaal om balans. Het menselijk lichaam is de meest complexe chemische fabriek op aarde. Elk mens is uniek, en zelfs in 10 minuten kunnen er grote veranderingen optreden binnen zo’n uniek mens. Iedereen heeft dus verschillende dingen nodig om in balans te komen. Balans houdt ook in dat je je prettig moet voelen bij een bepaalde leefstijl.

Gezond is:

Eet – voldoende variatie, dagelijkse inname van groente (200g), fruit (150-200g) en volkerngraanproducten, regelmatig vettige vis eten (1-2 keer per week), mindering van producten met veel verzadigde vetzuren en gemakkelijk vergistbare suikers of voedingszuren (fastfood, bijna al het bewerkte voedsel) en matig gebruik van keukenzout en alcohol. Hierbij moet er ook balans zijn tussen gegeten aantal calorieën en verbrande aantal calorieën.

Beweeg – de NNGB (Nederlandse norm gezond bewegen) voor volwassenen stelt: dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen op minimaal 5 dagen per week. Matig intensief komt overeen met een MET van 3 t/m 6, bijvoorbeeld wandelen (5 km/u) of fietsen (15 km/u) of reguliere krachttraining.

Ontspan – geen langdurig hoog stressniveau, verstandige en matige omgang met zaken als roken, drugsgebruik, sedentair gedrag, voldoende rustmomenten en voldoende nachtrust, lichaamsgewicht en eet- en beweeggewoonten

Dit betreft natuurlijk een globaal advies en zul je moeten aanpassen op jouw persoonlijke situatie met mogelijke beperkingen. Wil je professionele hulp voor het veranderen van jouw leefstijl, neem dan gerust contact op via [email protected] en we helpen je heel graag verder!