Gezonder leven

Gezond leven heeft heel veel voordelen. Elke dag dat je je gezond en fit voelt helpt je meer uit je dag te halen. Je voelt je veel gelukkiger als je in balans bent.

Dat wil niet zeggen dat je je nooit anders mag voelen. Ook een dip dagje hoort bij een gezond leven. Even niet in balans zijn maakt je weer alert en bewust van wat je allemaal van jezelf vraagt. En is dus ook heel gezond om te voelen.

Gezond leven is dus niet alles of niets. Het hangt er precies tussenin.

Voor iedereen heeft de betekenis gezonder leven een andere invulling. Sommige mensen roken 20 sigaretten op een dag en willen gezonder gaan leven door te verminderen naar 10 sigaretten per dag. Ook die persoon maakt dus goede stappen.

Het behalen van mooie resultaten kost tijd en aandacht. Kijk altijd goed naar de situatie waar je nu in zit. Wat doe je al goed en wat zou volgens jou haalbaar kunnen verbeteren. Kijk goed naar het totaal plaatje. Past de aanpassing binnen je leefstijl en kun je dit dan je hele leven vasthouden.

Als voorbeeld: veel mensen stoppen in januari voor 1 maand met alcohol drinken. Super goed want het levert altijd een mooi gezondheidsvoordeel op. Maar kun je dit je hele leven volhouden? Waarschijnlijk is dat niet de intentie. Je kunt dan beter kijken naar het totaal plaatje

Stel je drinkt elke week 8 eenheden aan alcohol, kun je dan niet beter kiezen om structureel naar 5 eenheden per week te gaan. Daarmee maak je een vele grotere stap naar een gezonder leven.

En zo kun je alles wat je doet eens goed onder de loep nemen. Schrijf voor jezelf eens op waar je het meest trots op bent en noteer ook je struikelblokken. Wat is dan het eerst wat in je opkomt om aan te pakken?

Evalueer regelmatig en wees kritisch maar lief voor jezelf. Met kleine stapjes kom je er wel!