gezonder thuis werken

Het werken vanuit thuis kan soms voor ongezonde gewoontes zorgen. Wil je gezonder thuis werken lees dan onze tips!

Om gezonder thuis te werken kun je het beste gewoontes creëren die ervoor zorgen dat je automatisch een nieuw ritme krijgt.

Bewegen

Thuis werken kan soms een valkuil zijn om minder te gaan bewegen. Je hebt niet meer die wandeling of fietstocht die je elke ochtend en na het werk moet afleggen. Je beweegt dus minder dan je gewend bent. Het is daarom belangrijk om elk uur je wekker te zetten om jezelf te helpen herinneren dat je even in beweging moet komen. Zo kun je bijvoorbeeld rekoefeningen doen of elke uur de trap drie keer op en af lopen zodat je even in beweging bent. Maak het ook vooral leuk, dit kun je doen door een challenge voor jezelf te bedenken, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ieder uur vijf squats, of elke week honderd push ups doen. Gezonder thuis werken heeft dus veel voordelen als je er maar bewust mee bezig bent.

Gezonder eten 

Alles wat je ziet liggen zorgt voor verleiding. Het gaat er dus om dat je veel gezonde dingen in je omgeving hebt. Alle ongezonde dingen liever niet kopen maar liggen ze er toch, dan leg ze ver uit je gezichtsveld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bovenste plank van je keukenkast, of helemaal achterin je voorraadkast. De verleiding neemt dan met 80% af! Bereid ook goed je boodschappen voor, alles wat je koopt moet uiteindelijk op, wees daar bewust van. Bereid alvast gezonde salades of soepen voor zodat je op drukke dagen meteen kunt eten als je honger krijgt.

Houding

Wees bewust van je houding. Je kunt thuis aan je keukentafel makkelijk een verkeerde houding aannemen. Je schouders kunnen meer opgetrokken zijn en de keukenstoel kan je rug in een verkeerde houding duwen. Wees ervan bewust dat je dus regelmatig je houding moet controleren. Je kunt ook hiervoor een wekker zetten of koppelen aan je beweeg moment.

Rust moment

Vanuit thuis wil je misschien nog wel meer je best doen dan op je werk. Je voelt een grotere druk om te laten zien dat je het vanuit thuis allemaal goed gepland en geregeld krijgt. Maar neem ook op tijd je rust! Werk je veel en hard neem dan ook regelmatig een pauze om even niks te doen. Soms helpt het om even je ademhaling te tellen. Hiermee kun je vergelijken of je gestressd bent of juist ontspannen. Je moet dan eerst weten hoe vaak jij binnen een minuut in en uit ademt. Doe deze test eerst op een moment dat je je totaal ontspannen voelt. Tel het en schrijf het ergens voor jezelf op. Vervolgens plan je je adem momenten. Bijvoorbeeld elk volledig uur ga ik een minuut stil zitten en tel ik mijn ademhaling. Wijkt het nu erg af van je ademhaling in rust… neem dan even een momentje pauze!

Veel succes met deze tips, hiermee gaat het vast helemaal goed komen met gezonder thuis werken!