Goede voornemens 2018 in praktijk: ontwikkel nieuwe gewoontes
Was jouw goede voornemen ook gezonder eten?
Gezond eten. Bij de meeste mensen staat dit op het verlanglijstje met nieuwjaarswensen. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Vaak denken mensen aan grote veranderingen in hun eetpatroon en dan met name heel streng diëten. Maar is dit ook iets wat je vol kan houden? Dat is de vraag die echt centraal zou moeten staan.
Hoe eet je nu echt gezonder op de lange termijn?
Want als je in 2018 gezonder wilt eten, werkt het niet om 3 weken alleen maar ‘superfoods’ te eten of te leven van rijstwafels met kipfilet. Je ontwikkelt pas echt een gezond eetpatroon door in je dagelijkse leven telkens kleine veranderingen te maken. Deze dagelijkse aanpassingen kunnen zo tot nieuwe gewoontes leiden. Denk bijvoorbeeld aan elke ochtend ontbijten met lekker veel groenten en een eitje in plaats van een kom cornflakes met suiker en volle melk. Ook zou je een kwartiertje eerder op kunnen staan zodat je tijd hebt je lunchsalade klaar te maken.
Kleine veranderingen, toch groot verschil?
Het zijn vaak juist deze kleine veranderingen in je dagelijks leven die op den duur grote veranderingen teweeg kunnen brengen. En het mooie van het vormen van nieuwe gewoontes is dat je er op den duur niet eens meer over na hoeft te denken. Bijvoorbeeld elke avond een verse maaltijd bereiden voor je gezin of een lunchsalade meenemen naar werk. In het begin kost het je misschien energie, maar als je het eenmaal gewend bent, doe je het schijnbaar moeiteloos.
Maar hoe vorm je nu het beste een nieuwe gewoonte?
Voor het vormen van een nieuwe gezonde gewoonte is het belangrijk om iets eerst 8 weken vol te houden. Voor die 8 weken moet je dus een manier verzinnen om je dagelijks te herinneren aan je doel. Zet bijvoorbeeld standaard op je boodschappenlijstje welke producten je wel wilt eten en welke niet meer. Als je na 8 weken dan weer in de supermarkt staat en je boodschappenlijstje bent vergeten, zal je automatisch de gezonde producten kiezen en de ongezonde laten staan.
Verder is het belangrijk om een zelfgekozen doel centraal te stellen. Iets wat je zelf van binnenuit wilt en niet opgelegd krijgt door anderen. Je kiest er bijvoorbeeld voor om minder te eten, maar of je de calorieën nou bij elke maaltijd een beetje beperkt of heel veel calorieën in één maaltijd, dat is je eigen keuze. Het moet iets zijn waar jij je prettig bij voelt.
Tot slot is het belangrijk om de verandering in kleine stapjes te zetten. Zorg dat de verandering past in je eigen leven. Ga dus niet in één keer leven van shakes omdat je snel gewicht wilt verliezen of alle koolhydraten uit je voeding schrappen. Dit zou bijvoorbeeld niet in je leven passen als je moeder bent. Immers, je wilt voor je kinderen een goed voorbeeld zijn wat gezond gebalanceerd eten is.
Eet Beweeg Ontspan kan jou helpen bij het ontwikkelen van gezondere eetgewoontes
Het Eet Beweeg ontspan team kan jouw helpen deze kleine zelfgekozen stapjes te zetten in je dagelijks leven. De coaches kunnen jou adviseren en tips geven over hoe jij je eetpatroon stap voor stap gezonder kan maken. Ook post het Eet Beweeg Ontspan team in 2018 regelmatig gezonde en lekkere recepten op deze blog om jou te inspireren nieuwe gezonde recepten uit te proberen. Wil je net iets meer begeleiding, plan dan een voedingsconsult in bij ons.
We kijken er naar uit jou te helpen om in 2018 gezond te eten!