Hardlopen

Hardlopen: Wat moet je weten voordat je start!

De dagen worden langer en de zomer komt er weer aan. Kortom, het moment om weer lekker buiten te gaan hardlopen! Hardlopen is een van de meest populaire sporten om buiten, samen of in je eentje te beoefenen. Maar waar moet je nou op letten als je begint met hardlopen? Als beginnende hardloper zijn er twee belangrijke punten die je in gedachte moet houden: loop niet te snel, en bouw het vooral langzaam op! Daarnaast is een goede looptechniek erg belangrijk.

Loop niet te snel

De gemiddelde hardloper is geneigd om te snel te lopen, zeker in het begin als de motivatie en het enthousiasme hoog is. Dat is goed te begrijpen, maar voor een goede opbouw én om blessurevrij te blijven, is het belangrijk om onder de aerobe drempel te trainen, voor de meeste mensen ligt dit punt ongeveer op 60% van de maximale hartslag.

Heb je geen hartslagmeter beschikbaar? Dan is er een handige truc om ervoor te waken dat je niet te snel van start gaat. Tijdens je duurloop zou je relatief eenvoudig, zonder buiten adem te raken, een gesprek moeten kunnen voeren. Een extra reden om een vriend, familielid of collega te motiveren om samen een rondje te gaan hardlopen!

Ga niet te ver hardlopen

Bouw de afstand die je loopt niet te snel op. Een goede vuistregel is om niet meer dan 10% verder te gaan dan vorige keer, dit kun je toepassen op zowel de afstand als de duur van je training. Verder geldt dit ook voor je totale belasting verdeeld over de week. Wanneer je meer variatie in je training aanbrengt, is je lichaam in staat om een grotere belasting te verwerken. Wil jij graag optimaal gebruik maken van jouw belastbaarheid? Dan kan het inschakelen van een professionele trainer uitkomst bieden.

 Het belang van een goede techniek bij het hardlopen

Iedere loper heeft baat bij het verbeteren van zijn of haar techniek. Soms zie je een hardloper heel snel lopen met op het oog een zwakke techniek, maar maak niet de fout om te denken dat dit de regel is! Sommige mensen zijn goede hardlopers ondanks dat ze geen perfecte techniek hebben, maar iedereen kan zichzelf verbeteren door aandacht aan de techniek te geven. Hoe ver je hierin moet gaan, is afhankelijk van jouw doelen en de tijd en energie die je bereid bent erin te steken.

Om je techniek te verbeteren, is het raadzaam om regelmatig oefeningen te doen om je looptechniek te verfijnen. Daarnaast is het ook goed om je eigen manier van lopen eens te bekijken, zodat je ook echt ziet waar mogelijk de verbeterpunten liggen. Als je van jouw hardlooptechniek een prioriteit maakt, zul je snel merken dat het hardlopen je een stuk makkelijker af gaat!

Ben jij op zoek naar een professionele trainer die jou kan coachen op een betere hardlooptechniek, en jou van A tot Z zal begeleiden naar een fijnere en betere loopstijl? Neem dan nu contact met ons op, wij vertellen je graag meer over ons aanbod!