Het beste tijdstip om te sporten

Het beste tijdstip om te sporten.

Het beste tijdstip om te sporten is er niet! Het ligt helemaal aan je eigen energie niveau. Kies een tijdstip die het beste bij jou past.

Is sporten in de ochtend beter omdat je dan energie hebt voor de hele dag? Kan ik nog wel slapen als ik in de avond ga sporten? Op welke moment moet je sporten om het maximale uit je training te halen? Het antwoord op deze vragen zal verschillen, afhankelijk van de persoon waar je het aan vraagt.Uiteindelijk is het niet heel belangrijk op welk tijdstip je sport, maar het is wel belangrijk dat je aan sporten toekomt.

Regelmaat zorgt voor spiermassa en vetverbranding

Er zijn verschillende onderzoeken geweest waarin werd gekeken naar het tijdstip van sporten. In sommige daarvan komt naar voren dat je in de ochtend meer vet zou verbranden. In andere onderzoeken geven ze aan dat trainen in de namiddag/avond beter is voor het opbouwen van spiermassa, dit omdat het testosterongehalte dan op zijn piek zit. Er zijn echter ook onderzoeken die bevestigen dat je de meeste progressie boekt op het moment waar jouw lichaam aan gewend is. Train je meestal in de ochtend, dan zal een training in de avond ineens een stuk zwaarder aanvoelen. Hetzelfde geldt voor het omwisselen van een avondtraining naar een ochtendtraining.

Alle trainingsmomenten hebben zo hun eigen voordelen en nadelen, het belangrijkste is dat je een moment kiest wat voor jou het beste uitkomt. Regelmaat zorgt voor spiermassa en vetverbranding.

Sport jij graag in de ochtend? Houdt dan rekening met het volgende:

  • Zorg ervoor dat je lichaam energie heeft om te verbranden, sla het ontbijt niet over! Doe dit het liefst 45-60min. voor de training, zodat dit niet te zwaar op je maag ligt
  • Zorg voor een goede warming-up, je spieren hebben tijd nodig om volledig op kracht te komen, een warming-up set is altijd een goed idee. Vooral bij een oefening waarbij je je lichaam zwaar gaat belasten.

Sport jij graag in de avond?

Bij een intensieve training is het mogelijk dat je na afloop van de training nog vrij hoog in je hartslag zit. Merk je dat je na je training nog erg gespannen bent, en val je lastig in slaap? Kies er dan voor om te trainen op een ander moment, of pas je trainingsintensiteit aan. Het kan ook helpen om aan het einde van je training een uitgebreide cooling-down te doen met wat stretch-, mobiliteits- en ademhalingsoefeningen.

De conclusie is dus:

Ga sporten op het moment wat voor jou het beste uitkomt, en wanneer je voelt dat jouw lichaam het beste kan presteren. Het beste tijdstip om te sporten ligt dus helemaal aan je eigen lichaam.