Hoe stop je snaaimomenten in de avond?
Het is avond en je ploft op de bank na een lange werkdag. Nog even zitten voordat je gaat koken. Echter heb je wel heel veel honger, dus even snel wat eten…daar ligt een reep chocola je aan te staren. Een blokje kan geen kwaad, toch?
Maar met die honger worden dat al gauw meerdere blokjes, en voor je het weet is die hele reep op…of ben jij juist meer een post-avondetensnaaier? Als je gezellig voor de tv zit en je allerlei lekkers in huis hebt, dan is die zak chips of dat glaasje wijn er snel bij gepakt. Heerlijk!
Zijn snaaimomenten erg?
Herken je het beeld dat hierboven wordt geschetst? Wees even bloedeerlijk naar jezelf en ga na hoe vaak dit soort momenten bij jou voorkomen. Misschien vind je al dat je het aantal snaaimomenten wilt verminderen omdat je graag wilt afvallen. Weet je niet zeker of je teveel snaait, stel je dan eens voor dat jij iemand anders bent en beeld je dan in of je het aantal snaaimomenten bij die persoon veel zou vinden. Waarschijnlijk krijg je nu een eerlijk antwoord op de vraag. Vind je dat je teveel snaait, dan zijn er wat tips en trucs die je kunnen helpen het aantal snaaimomenten te verminderen. Op de vraag of snaaimomenten erg zijn, is het antwoord op zichzelf echter: nee! Het gaat, zoals met alles in het leven, om de balans. Als jij het idee hebt dat je qua snaaimomenten uit balans bent, lees dan snel verder.
Eerste hulp bij overmatig snaaien
Hieronder volgen wat simpel toe te passen tips die jou kunnen helpen het aantal snaaimomenten te verminderen.
Tip 1 – koop minder snacks: één van de makkelijkste manieren om je snaaimomenten te verminderen, is simpelweg door minder snacks in huis te halen. Waarom moet je eigenlijk altijd snacks op voorraad in huis hebben? Wellicht kun je wat snacks ook vervangen door gezonde alternatieven.
Tip 2 – zichtbaarheid: zeker als je kinderen hebt, zul je niet altijd kunnen voorkomen dat je toch wat lekkers in huis hebt. Wanneer je echter constant zicht hebt op al dit lekkers, is de kans veel groter dat je je erdoor laat verleiden. Leg de snacks daarom zoveel mogelijk uit het zicht, en je zult al snel merken dat je er minder snel naar grijpt.
Tip 3 – portiecontrole: wanneer je je snacks uit het zicht hebt liggen en toch besluit dat je er wat van wilt, neem dan een schaaltje of bordje mee en leg een kleine portie van de snack(s) hierop voor je er mee terug loopt naar de tafel of bank.
Tip 4 – geef het tijd: zeker als je honger hebt, heb je de neiging veel in korte tijd te snaaien. Probeer in plaats daarvan langzaam te kauwen en wacht een half uur voor je besluit dat je meer wilt eten. In 9 van de 10 gevallen zul je merken dat je al verzadigd genoeg raakt van een kleine portie.
Tip 5 – drink water: het gevoel van honger en dorst is niet altijd even goed te onderscheiden. Vul je maag met een extra glas water en wacht even voor je besluit te eten. Soms zul je zien dat je toch geen honger had, maar juist dorst!
Tip 6 – de onderliggende reden: heb je alle voorgaande tips toegepast en blijf je moeite houden om minder te snaaien, ga dan eens bij jezelf te raden of er een andere reden kan zijn dat je zo gehecht bent aan je snaaimomenten. Vaak koppelen we eten aan emotie, en misschien is dit bij jou ook wel een geval. Eet jij om je prettiger in je vel te voelen bijvoorbeeld? Als dat zo is, kun je kijken of er iets te doen valt aan dat onderliggende gevoel, zodat je dit niet hoeft te compenseren met eten.
Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om snaaimomenten tegen te gaan
Hopelijk schelen deze tips je wat snaaimomenten in de avond. Deze tips kunnen heel effectief zijn wanneer je probeert af te vallen! Vergeet ook niet dat lichaamsbeweging een grote invloed heeft op je snaaimomenten: wanneer je regelmatig beweegt, zul je minder willen snaaien en als je wel snaait, heb je de kilocalorieën er sneller weer af. Mocht je dus nog niet sporten, dan volgt de laatste tip: zoek een sportschool of Personal Trainer en ga lekker bewegen! Natuurlijk kun je in Maastricht altijd terecht bij Sportschool Boutique of Personal Trainingsstudio Eet Beweeg Ontspan. See you there!