Is het nodig om massaal te gaan hardlopen en om uren te zwoegen op een crosstrainer om zichtbaar af te vallen?

Het weer is goed en het blijft langer licht buiten. Vele kiezen er dan ook voor om de apparaten in de sportschool te verruilen voor een workout in de buitenlucht. Hardlopen en fietsen zijn varianten die je in deze tijd van het jaar weer veel om je heen ziet. Maar val je eigenlijk wel af door massaal cardio in de buitenlucht te doen, of blijft een wekelijks bezoek aan sportschool noodzakelijk om resultaten te blijven behalen? 

Wanneer kies je voor een cardiotraining? De naam zegt het al; cardio is een vorm van trainen waarbij er continue gekeken wordt naar het hart (de hartslag). De trainingen worden afgesteld op de gemeten hartslag met als doel om een constante hartslag aan te houden tijdens de wisselende zwaartes om zo conditie op te bouwen. Cardioactiviteiten (bijv. fietsen, hardlopen en zwemmen) zijn hierdoor uitermate geschikt om de conditie van je hart en longen te verbeteren. Dit heeft weer een gunstig effect op je bloeddruk wat weer de kans op hart- en vaatziektes verlaagd. 

Cardio kan helpen bij afvallen, maar je kunt ook prima gewicht verliezen zonder cardiotraining. Denk hierbij aan het doen van krachttraining of het eten onder je dagelijkse energiebehoefte. (let op: ga niet op eigen houtje minder eten. Wij adviseren je om de hulp van een diëtiste of voedingsconsulente in te schakelen zodat zij je op weg kan helpen). Het is noodzakelijk om continue je doelen te blijven evalueren. Door je enkel te focussen op cardiotrainingen zal je spiermassa afgebroken worden, is dat wel de bedoeling? Doe je aan hardlopen om af te vallen of ga je hardlopen omdat je lekker buiten wil trainen? De antwoorden op deze vragen kunnen al bepalend zijn om na te gaan of een cardiotraining (in dit geval hardlopen) überhaupt de meest effectieve keuze voor je is. 

Onze personal trainers zijn erin gespecialiseerd om je doelen en progressie continue onder de loep te nemen en te evalueren. Op deze manier blijven je trainingen gevarieerd en effectief. Het behalen van jouw persoonlijke doelen staat bij ons op de eerste plaats. Eet beweeg Ontspan streeft naar een persoonlijke aanpak. Bij ons krijg je geen kant-en-klare trainingsschema’s maar werk je samen met je eigen persoonlijke trainer wekelijks 1-op-1. Naast het feit dat het gezelliger is om samen met je eigen coach te trainen, is het ook veiliger en verantwoorder. Onze trainingen zullen altijd starten met een korte warming-up afgewisseld met cardio- en krachttraining. Hierdoor zullen blessures verminderen en voorkom je dat je bepaalde lichaamsdelen gaat overbelasten door veelvuldig dezelfde bewegingen uit te voeren. 

Interval training
Rennen en fietsen in de buitenlucht is hartstikke leuk. Wissel je routes vaker af zodat je je afstanden kunt gaan trainen. Daarbij is het leuk om af een toe een intervaltraining van een half uurtje toe te passen. Intervaltraining is een vorm van cardiotraining waarbij je rustige momenten afwisselt met intensieve trainingspieken. Je wisselt bijvoorbeeld korte sprints van een halve minuut af met een rustiger tempo. Zo verbrand je in korte tijd veel calorieën en ben je ook nog eens productiever dan dat je een uur lang op een lagere constante intensiteit traint. 

Onze mening en advies
Ja, je zal veel calorieën verbranden en afvallen door te gaan hardlopen of om een uur lang op een crosstrainer te staan, maar dit is niet altijd de meest verantwoordde manier. Door het verbranden van grotere hoeveelheden calorieën kun je een energietekort oplopen. Je lichaam zal energie gaan zoeken in je spieren. Je zal je slapper voelen dan voor de training waardoor je al snel de neiging hebt om iets van suiker te eten om je energieniveau weer op peil te krijgen. Onze voorkeur gaat uit naar combinatie trainingen van cardio én kracht. 
Echter, alles valt of staat met een combinatie van gezonde voeding en een sterke dosis motivatie en doorzettingsvermogen. Voor de motivatie zorgen wij. Het enige wat wij nu van jou vragen is om na te denken over je doelen. Wat zorgt ervoor dat jij je (weer) lekker in je vel voelt? Neem contact met ons op en we gaan samen aan de slag met gevarieerde persoonlijke traingen. Wij garanderen je dat je dat rondje hardlopen in de buitenlucht gewoon kunt blijven doen mét het gewenste resultaat 😉