Is kokosolie puur vergif voor ons lichaam?

Laatst verscheen groot in het nieuws dat kokosolie puur vergif is voor ons lichaam. Kososolie bestaat namelijk voor zo’n 92% uit verzadigde vetten wat er volgens onderzoekers weer voor zorgt dat je aderen kunnen verstoppen en dat je cholesterolgehalte in je lichaam toeneemt. Een verhoogde cholesterol leidt weer tot hart- en vaatziekten. Wij vinden dit heftige uitspraken en daarom zijn wij ons hier wat meer in gaan verdiepen.  

Hoe zit het nu echt? Kokosolie wordt gewonnen uit het kokosvlees dat afkomstig is uit de kokosnoot. Het kokosvlees wordt onder een pers gelegd waarna de olie eruit druppelt. Deze natuurlijke variant is te verkrijgen in natuurvoedingswinkels. In supermarkten vind je tegenwoordig ook veel kokosolie, maar let er alleen even goed op, want in de supermarkt koop je meestal de ontgeurde varianten. Fabricaten hebben door bewerking de geur eruit gehaald. Door de eventuele blootstelling aan chemische stoffen kunnen bepaalde voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Ons advies: als je kokosolie koopt, koop dan biologische koud geperste olie.

Waarom beweren sommige onderzoekers dat kokosolie slecht voor ons is? Het klopt dat kokosolie uit verzadigde vetten bestaat. Doordat vele van ons dit associëren met een verhoogd cholesterol wordt al snel gezegd dat kokosolie slecht voor ons is. Er zijn echter verschillende typen verzadigde vetten. Helaas worden deze vetten in de meeste onderzoeken allemaal op één hoop gegooid. Het is dus niet zo dat alle verzadigde vetten slecht voor ons zijn. Denk maar eens aan een avocado. Ook een avocado heeft een hoog gehalte aan verzadigd vet en toch heeft dit product geen invloed op een verhoogt cholesterol. Daarbijkomend heeft een onderzoek van Keys aangetoond dat er géén verband is tussen verzadigd vet en de verhoging van cholesterol.

Wat zijn volgens Keys wel veroorzakers van een verhoogt cholesterol?

  • Transvetten
  • Suikers
  • Snelle koolhydraten
  • Roken

Daarbij is er ook nog specifiek onderzoek gedaan naar kokosolie en het eventuele verband tussen hart- en vaatziekten. Kokosolie is een echt natuurproduct en is rijk aan natuurlijke verzadigde vetten. Deze natuurlijke vetten in kokosolie hebben aangetoond dat het zorgt voor:

  • Versterking van het immuunsysteem door antibacteriële en antivirale eigenschappen;
  • Ondersteuning van een gezonde stofwisseling;
  • Positieve bijdrage aan gewichtsverlies;
  • Directe energiebron.

Bovendien bestaan de verzadigde vetten in kokosolie voor zo’n 50% uit laurinezuur. Laurinezuur wordt in ons lichaam omgezet in mono-laurine en dit zorgt er weer voor dat virussen met een lipide-omhulsel vernietigd kunnen worden. (Lipiden = vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water)

Wij zijn dus van mening dat kokosolie geen puur vergif is voor ons lichaam. Doordat de verzadigde vetten van kokosolie op één hoop werden gegooid met alle andere soorten verzadigde vetten en transvetten zijn er veel verkeerde conclusies getrokken. Kokosolie heeft géén verband met een verhoogde risico op hart- en vaatziekten.

Zelf koken wij vaak in kokosolie omdat dit de enige natuurlijke en plantaardige olie is die zeer hoge temperaturen kan verdragen zonder dat er voedingswaarden verloren gaan. Olijfolie heeft overigens ook een van onze voorkeuren. Wij willen jullie graag meegeven dat onze vuistregel is: “neem alles met mate”.

Van alles een beetje is nooit schadelijk

Heb jij vragen over andere producten? Stel ze gerust aan ons. Onze voedingsdeskundige beantwoordt jouw vragen graag. Je kunt contact met ons opnemen door te mailen naar [email protected]