Ketogeen dieet

ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is tegenwoordig helemaal hot. Veel mensen bereiken er goede resultaten mee. Vooral mensen met diabetisch reageren hier heel goed op. Maar is een ketogeen dieet nu ook goed voor jou?

Wat is een ketogeen dieet

Bij een ketogeen dieet eet je weinig tot niets aan koolhydraten, maximaal tussen de 20-50 gram per dag. Je eet daarom automatisch meer vetten en eiwitten. Koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit bepaalde groentes worden zo veel mogelijk vermeden.

Hoe werkt het in je lichaam

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wanneer je koolhydraten eet breekt je lichaam dit af tot glucose. Glucose geeft je lichaam brandstof die je nodig hebt om bijvoorbeeld te bewegen. Je lichaam kan een voorraad glucose opslaan als glycogeen in je lever. Deze voorraad gebruikt je lichaam als de hoeveelheid glucose in je bloed daalt.

Als je lichaam weinig koolhydraten binnen krijgt dan heeft het niet genoeg reserve om de glucose wat is opgeslagen te gebruiken,  je lichaam wordt genoodzaakt over te gaan op je vetverbranding. Bij vetzuur verbranding komen er ketonen vrij en die kan je lichaam gebruiken om energie vrij te maken. Je haalt dus niet meer de energie uit je glucose maar uit je ketonen.

Ketose

Je komt door het volgen van een ketogeen dieet in ketose. Je lichaam maakt een metabole switch en je gaat vanaf dat moment voornamelijk vetten verbranden. De meeste mensen ervaren in deze periode ook dat ze een slechte adem krijgen. Ook kunnen ze last krijgen van Hoofdpijn, je verliest in die periode ook wat vocht.

Is een keto dieet gezond?

Of een ketogeen dieet gezond is hangt van verschillende dingen af. Bij gezonde volwassenen lijkt een ketogeen dieet op de korte termijn geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Het volgen van een ketogeen dieet kan wel klachten geven zoals bijvoorbeeld moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, haaruitval, hartkloppingen, kramp in je benen en verstopping in je darmen. De effecten van het ketogeen dieet op gewicht en gezondheid op de lange termijn zijn onbekend. We kunnen dus niet zeggen of het volgen van een ketogeen dieet voor langere tijd gezond is of niet.

Val je af van een ketogeen dieet

Afvallen heeft nog altijd te maken met de hoeveelheid energie die je binnen krijgt en verbruikt. Veel vetten eten betekend ook meer kcal binnen krijgen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je gaat afvallen. Je moet eerst weten hoeveel je mag eten. We weten wel dat meer vetten en eiwitten eten meer verzadigd, je hebt daardoor minder honger of eet minder grotere porties.

Een ketogeen dieet kun je altijd het beste volgen onder goede begeleiding. Een specialist weet precies of het volgen van een ketogeen dieet bij jou past. Ze kunnen je goed ondersteunen als je vragen hebt en weten precies wat wel en niet kan.