Maakt fruit je dik? Alles wat je moet weten over Fructose!

Snel en gezond afvallen willen we allemaal. Toch maken veel mensen de denkfout “ik eet zoveel mogelijk fruit, dan eet ik gezond én val ik zeker weten af!”. Wij leggen je graag uit wat een teveel aan Fructose met je lichaam kan doen.

Fructose (fruitsuiker) en Glucose zijn beide suikersoorten. Glucose hebben wij nodig, het is als het ware onze brandstof voor ons eigen lichaam. Ons lichaam haalt Glucose uit voedingsstoffen of zelfs uit ons eigen lichaamsvet. Fructose, de andere suikersoort, wordt ook opgenomen door ons lichaam, maar het is alles behalve een brandstof voor ons lichaam. Fructose dient namelijk eerst door onze lever omgezet te worden in Glucose, wil het voor ons functioneren als een energiemotor. Een makkie zou je denken. Helaas is dat niet het geval. Onze lever kan slechts kleine hoeveelheden Fructose omzetten in Glucose. Wanneer je lichaam een teveel aan Fructose binnenkrijgt, zal slechts een deel omgezet worden in Glucose. Het andere deel, het niet omgezette deel, wordt in je lichaam direct opgeslagen als lichaamsvet!

Hoe zit het dan met fruit? Fruit bevat toch ook Fructose, is fruit dan slecht voor ons? Nee! Fruit bevat een relatief lage hoeveelheid aan Fructose. Daarnaast zit in fruit een natuurlijke vorm van Fructose en deze is niet schadelijk voor onze gezondheid. De hoeveelheid Fructose die in fruit zit, wordt daarbij ook nog eens “onschadelijk” gemaakt door de hoeveelheid mineralen, vitaminen en antioxidanten die in fruit zitten. Fruit bevat ook vezels, en deze zorgen er weer voor dat de Fructose langzaam vrijkomt in ons lichaam. Hierdoor krijgt onze lever als het ware de tijd om de Fructose om te zetten in Glucose.

Fructose in fruit is dus niet slecht voor ons, maar… wij adviseren wel om de hoeveelheid fruit te beperken tot 2 stuks per dag. Zeker als je wil afvallen.

Waarom is Fructose slecht voor ons? Tegenwoordig zijn er veel onnatuurlijke vormen van Fructose op de markt. Deze onnatuurlijke vorm is schadelijk voor onze gezondheid. Het kan zelfs diabetes type 2 en kanker tot gevolg hebben. Onnatuurlijke Fructose is een echte dikmaker. Het enge hieraan is dat onnatuurlijke Fructose in veel (bewerkt) voedsel verborgen zit. Het is de onnatuurlijke zoetmaker in kant-en-klare voeding, snoep, frisdranken, sausjes, koekjes, etc. Veel voedingsfabrikanten stoppen Fructose in hun voedsel omdat het goedkoper is dan natuurlijke suiker. Daarbij is het gemakkelijk toe te voegen doordat het vloeibaar is en het heeft een lange houdbaarheidsdatum.

Wat zijn de gevolgen van onnatuurlijke Fructose?

 • Verhoging van je viscerale vet; (lees alles over visceraal vet in onze blog van 11 september – buikvet kwijtraken)
 • Verslaving aan zoetigheid;
 • Overgewicht;
 • Afbreuk van de aanwezige vitaminen en mineralen in je lichaam.

Hoe kun je Fructose herkennen op de voedingsetiketten van onze producten?
bron: diabetesfonds.nl

 • Dextrose
 • Fructose
 • Fruitconsentraat
 • Fruitextract
 • Glucose
 • HFCS: High Fructose Corn Syrup
 • Alles eindigend op –suiker
 • Alles eindigend op -stroop

Eet je graag en vaak fruit, en heb je hier aanvullende vragen over? Neem contact op met onze voedingsdeskundige en zij denkt graag met je mee!