Misleidende uitspraken van producten in de supermarkt

Misleidende Producten in de supermarkt gaan we in dit artikel eens goed onder de loep nemen. De supermarkt zoals we die tegenwoordig kennen, biedt enorm veel producten aan. Van bepaalde producten weet je zeker dat het gezond is of juist ongezond is. Van andere producten kun je twijfelen omdat de producent wilt dat je denkt dat de producten gezond zijn. Zie je door de producten het bos niet meer? Wij proberen door middel van dit blog wat opheldering te geven!

0% vet

Vetten bevatten 9 kcal per gram, terwijl koolhydraten slechts 4 kcal per gram bevatten. Om deze reden gaan mensen die graag willen afvallen opzoek naar producten die 0% vet bevatten. Vet is echter een belangrijke voedingsstof omdat het ervoor zorgt dat je organen beschermd blijven, je lichaam temperatuur stabiel blijft, en het helpt bij het opnemen van vitamines. Wanneer je vet uit je dieet haalt, kunnen deze lichaamsfuncties niet meer optimaal hun werk doen, en ga je je dus minder fit voelen!

In producten die geen vet bevatten, zit vaak wel veel meer suiker dan in de variant waar de vetten wel gewoon in zitten. Hiermee zorgt de fabrikant ervoor dat het product voldoende smaak heeft, maar echt gezond is dit natuurlijk niet.

Biologisch

De term biologisch houdt in dat een product op een eerlijke manier geteeld is. Dit betekent dat alle ingrediënten van het product gemaakt zijn zonder dat het een slechte invloed heeft op het milieu of de mensen die het product maken. Bij het telen van fruit worden dan bijvoorbeeld geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt, en bij vlees heeft het dier een goed leven gehad.

Echter betekent dit niet automatisch dat het product gezonder is als de niet biologische versie. In een biologisch product zitten dezelfde ingrediënten als bij het normale product. Alleen zijn de producten dan op een andere manier geteeld.

Je lichaam ziet niet het verschil tussen fruit suiker en normale witte suiker

Light

Misleidende Producten zoals lightproducten bevatten minder calorieën dan de normale versie van het product. Dit komt omdat de suikers in het product vaak worden vervangen door zoetstoffen. Zoetstoffen zijn kunstmatig geproduceerde zoetmakers die vaak gebruikt worden in frisdrank, zuivel, sauzen, maar ook gewoon zoetjes voor in de koffie bijvoorbeeld. Zoetstoffen bevatten geen calorieën, maar zorgen er wel voor dat je sneller zin krijgt in zoet eten. Wees je hier dus goed bewust van als je er toch voor kiest om lightproducten te nemen.

Verder worden in lightproducten vaak ook andere belangrijke voedingstoffen weggelaten, zoals eiwitten en vetten.

Geen extra suiker toegevoegd

‘Geen suiker toegevoegd!’, ook weer een misleidende uitspraak deze kom je vaak tegen op sappen smoothies. En het klopt inderdaad, er wordt geen extra suiker bij het product toegevoegd omdat de ingrediënten al genoeg suiker bevatten. In een bananen of aardbeien smoothie zitten vaak twee tot drie bananen. Dit is al snel 30 gram suiker.

Je lichaam ziet niet het verschil tussen fruit suiker en normale witte suiker omdat elke soort omgezet wordt in glucose. Bij een grote smoothie drink je dus heel snel dezelfde hoeveelheid suiker op als in een halve reep witte chocolade zit.

Wil je toch graag een smoothie drinken? Maak hem dan zelf. Dan heb je controle over wat erin gaat en op die manier krijg je veel minder suiker binnen.

Bron van vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang, verder zorgen ze ervoor dat het risico op bepaalde ziektes, zoals hart- en vaatziektes en darmkanker, verlaagd wordt. Je hebt ongeveer 30 tot 40 gram vezels nodig per dag. Voor veel producenten is dit een goede reden om vezels te promoten op hun producten.

Wanneer je ‘bron van vezels’ op een product ziet staan, betekent dit dat er minimaal 3 gram vezels per 100 gr moet zitten. Vaak zijn dit wel de producten waar ook veel suiker in zit. Zo zitten er bijvoorbeeld in peperkoek 3 gram vezels, maar ook 36 gram suiker per 100 gram.

Als je op zoek bent naar producten waar veel vezels in zitten, kun je het beste gaan voor volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfels over bepaalde producten uit de supermarkt? Wij helpen je graag op weg met een voedingsadvies op maat. Plan nu een afspraak door te mailen naar: [email protected].