Onze mening over het Pioppi-dieet

Misschien heb je er al het een en ander over gelezen, en misschien zegt het je helemaal niks; het Pioppi-dieet. Het boek “Het Pioppi-dieet, Een lifestyle plan in 21 dagen” is op dit moment één van de best verkochte boeken in Nederland. Het is geschreven door Donal O’Neill en de Britse cardioloog Aseem Malhotra. Het boek helpt je om in drie weken tijd blijvende veranderingen door te voeren in je eet-, slaap- en beweegpatroon. Je mag het boek dus als een leefstijlplan zien, dat naast dieetregels ook leefstijlregels voor voldoende beweging, slaap en sociale contacten bevat. Wij gaan je uitleggen wat het dieet inhoudt en wat wij er van vinden.

We starten met een stukje geschiedenis: Dokter Malhotra deed een onderzoek naar de vraag “hoe kunnen mensen gezonder leven?”. Hij bracht een bezoek aan het dorpje Pioppi (Italië). Dit dorpje staat er namelijk om bekend dat de mensen die daar wonen/leven zo’n 10 jaar(!) langer leven dan de gemiddelde wereldburger. Malhotra ging daarom de leefstijl van de inwoners onderzoeken en analyseren. Hij kwam tot de conclusie dat de Pioppinieren vooral eten volgens het Mediterrane dieet, gecombineerd met voldoende beweging, slaap en sociale contacten.

Het  Pioppi-dieet lijkt dus sterk op het mediterrane dieet, aangevuld met: beweging, het onderhouden van sociale contacten en voldoende slaap. Onze naam “Eet Beweeg Ontspan” sluit goed aan bij deze manier van leven en het is dus ook iets waar wij zeer zeker achter staan. Het Pioppi-dieet is een koolhydraatarm dieet oftewel “laag koolhydraat hoog vet dieet”. Je haalt op deze manier veel energie uit je eiwitten en vet, en weinig uit je koolhydraten. Doordat je veel eiwitten binnenkrijgt, krijg je sneller een verzadigd gevoel. Daarbij behoudt het ook je spiermassa.

Het idee van het dieet is om drie maaltijden per dag te eten totdat je vol zit. Daarbij combineer je het met één wekelijkse vastendag van 24 uur. Ook wel intermittent fasting genoemd. Daarnaast wordt er geadviseerd om pure- en volle- natuurproducten te nuttigen. De mensen die al langer bij ons trainen zullen zich hierin herkennen. Ook wij adviezen en stimuleren om zoveel mogelijk natuur- en biologische (onbewerkte) producten te eten. Net zoals het Pioppi-dieet adviseren wij ook om genoeg groenten, fruit en peulvruchten te eten. Suikerrijke dranken raden wij af en wij maken je er van bewust dat het raadzaam is om voldoende nachtrust te nemen.

Enkele tips om te leven als een Pioppinier:
(bron: “Het Pioppi-dieet, Een lifestyle plan in 21 dagen)

  1. Eet veel (vezelrijke) groenten, fruit en vette vis;
  2. Neem per dag twee tot vier eetlepels extra vierge olijfolie en een handvol noten;
  3. Bak in plantaardige olie;
  4. Gebruik weinig tot geen suiker;
  5. Gebruik weinig zout (max 5 gram per dag);
  6. Eet peulvruchten, noten en zaden om je eiwitten aan te vullen;
  7. Loop ten minste 30 minuten per dag;
  8. Slaap op z’n minst 7 uur per nacht;
  9. Onderhoud je sociale contacten.

Onze personal trainer Gerda over het Pioppi-dieet: “Het is een super interessant dieet en helemaal mijn stijl! Ik adviseer alleen om iets minder vlees te nemen”.

Wil je meer weten over het Pioppi-dieet, maak dan een afspraak met onze voedingsconsulente ([email protected]) zodat wij samen kunnen ontdekken hoe we bepaalde elementen kunnen gaan toepassen in jouw leefstijl.