Onzekerheid in de sportschool.

Herinner jij nog je eerste keer dat je een bezoek bracht aan de sportschool? Waarschijnlijk kreeg je een rondleiding van een van de medewerkers die enthousiast vertelde over de vele faciliteiten en mogelijkheden. Je keek je ogen uit en zag allemaal fitnessapparaten waar je geen flauw benul van had hoe je ze in hemelsnaam moest gaan gebruiken. Je zag de afgetrainde lichamen om je heen en voelde je steeds kleiner worden. Je zin om daadwerkelijk een abonnement af te sluiten werd met de minuut minder. Toch heeft de medewerker je over de streep weten te trekken.

Het moment is aangebroken; je eerste fitnesssessie als lid van de sportschool. Toch begin je ietwat onzeker in plaats van gemotiveerd.

Laten we eens terug gaan naar het begin. Waarom wilde je eigenlijk lid worden van een sportschool? Tegenwoordig leggen we onszelf op dat we moeten sporten. We willen tenslotte voldoen aan de verwachtingen. Je wilt kunnen zeggen dat je sportief bent en dat je mentaal en fysiek sterk bent. Je moet van jezelf alle ballen hoog kunnen houden. We moeten bewegen want tegenwoordig hangt iedereen meer in de sportschool dan op de bank. Ook jij moet van jezelf dus lid worden van een sportschool. We moeten van onszelf tegenwoordig zoveel. Heb je jezelf al eens de simpele vraag gesteld, “waarom”? Doe je dit voor jezelf of wil je “erbij horen”?

Naar de sportschool gaan is voor veel beginners eng. Je wilt niet bekeken worden door anderen. Je ziet lichamen die volgens jou wél voldoen aan het ideaalbeeld. Je durft niet op de loopband te staan omdat je wellicht na 5 minuten al doodop bent. Wat de reden ook is, het is een vervelend gevoel. Je wilt wel, maar je durft niet.

 


De sportschool is juíst de plek waar je aan je zelfvertrouwen kan werken!

Toch is het bewezen dat je juíst door te sporten je minder onzeker voelt. Wanneer je het een eng idee blijft vinden om in je eentje een sportschool binnen te stappen, is een personal trainer een passende oplossing. Wist je dat het in America en Nieuw-Zeeland heel normaal is dat je eerst aan de slag gaat met een personal trainer? Een personal trainer zal je tijdens je training goed in te gaten houden. Er zal gelet worden op de manier hoe jij je bewegingen uitvoert zodat blessures voorkomen kunnen worden. Daarnaast leert je coach je ook écht hoe je lichaam werkt. Je mag het dus zien als een opleiding voor jezelf voordat je aan de slag gaat in de sportschool. En ook dan kan het nog voorkomen dat je even niet meer weet hoe bepaalde apparaten werken. Geen probleem. Ook in de sportschool werken trainers die je verder op weg kunnen helpen zodat je je zeker blijft voelen. Onze eigen gedachtes en kijkwijze is vaak bepalend voor onze onzekerheid. Vergeet niet dat het juist je medesporters zijn die respect hebben voor elkaar. Iedereen is ooit zo begonnen!


Het zijn juist je medesportgenoten die respect hebben voor beginners. Vergeet niet dat iedereen ooit zo is begonnen!