Platte buik

Waarom je van core-training een platte buik krijgt

Een sterke core, een sterk lijf. Al helemaal ideaal als je core-training ook nog eens leidt tot een platte buik! Maar hoe pak je dat aan?

Sterke core

Allereerst goed om te weten waar je zogenaamde “core” nu eigenlijk uit bestaat zodat je beter kunt snappen hoe je een platte buik kunt krijgen. Meestal denken we hierbij enkel aan de buikspieren, maar als je het aan een fysiotherapeut vraagt, zal het antwoord een een stuk breder zijn. In de meeste disciplines spreken we over de rug-, bil-, heup- én buikspieren wanneer we het over de core hebben.

Het is ook goed om te weten dat je spieren niet afzonderlijk van elkaar werken, maar altijd in samenspel. Zo ook de buikspieren op zich. Wanneer je wordt verteld dat een bepaalde core-oefening je dwarse buikspieren traint, wil dat nog niet zeggen dat de rest van je buikspieren helemaal niet meer meedoen aan de beweging. Vaak legt een oefening de nadruk op een bepaalde spiergroep, maar vergeet niet dat andere spieren net zo goed aan de beweging meewerken, al is het in mindere mate.

Een platte buik

Een platte buik kun je bereiken met core-training. Er is daarnaast nog 1 hele belangrijke factor die voor een groot deel bepaalt of je hierin slaagt: je voeding! Het gaat hierbij voornamelijk om je calorie-inname. Wanneer je op een dag meer kilocalorieën binnenkrijgt uit je voeding dan je verbrand met core-training, dan zal die platte buik moeilijker te behalen zijn.

Daar komt nog bij dat een overschot aan kilocalorieën eerder zal leiden tot spieraanzet, ofwel hypertrofie, dan een tekort. Train je je core met zware gewichten die voor jou uitdagend blijven, en eet je meer dan je lichaam gemiddeld aan kcal verbruikt op een dag, dan leidt deze combinatie op de lange termijn ertoe dat je enorm sterke corespieren zult ontwikkelen.

Echter betekent dat ook dat je corespieren wat in volume zullen toenemen, dus groter ogen. Dit fenomeen ziet men vaak terug bij goed getrainde atleten die veel core-trainingselementen in hun training verwerkt hebben, zoals crossfit-atleten. Zij hebben prachtige gespierde buiken! Is dit echter niet wat jij beoogt wanneer je denkt aan een platte buik? Dan zul je op een andere manier met je training en voeding bezig moeten zijn.

Het is een kunst om je voeding en training zo te balanceren dat je een platte buik bereikt: je wilt alle corespieren zo goed mogelijk meenemen in je training zodat geen spiergroep over- of ondergetraind raakt, maar je wilt ook je voeding zo goed mogelijk op peil hebben zodat je spieren zo goed mogelijk tot hun recht kunnen komen.

Het is aan te raden je hier goed in te laten begeleiden door bijvoorbeeld een Personal Trainer. Heb je al wat basiskennis en wil je zelf aan de slag in de sportschool, kijk dan wat voor jou het beste werkt: doe je graag mee met groepslessen of train je liever in de fitness? Zeker bij groepslessen is het belangrijk dat je wordt begeleid door een kundige trainer. Zoek je een sportschool in Maastricht, kijk dan eens bij Boutique Gym. Voor Personal Training Maastricht kun je terecht bij Eet Beweeg Ontspan.