Regelmaat in je voeding

Regelmaat in je voeding

Om doelen te bereiken omtrent je gezondheid is het belangrijk dat je over langere tijd de juiste stappen onderneemt in de richting van je wensen.

Wat houdt dit concreet in?

Dat je een plan opstelt en stapsgewijs naar je doel toe werkt.
Dit werk het beste wanneer je een vast ritme creëert voor jezelf en dus structuur en regelmaat hebt in je dagelijks leven.

Dit is natuurlijk belangrijk in alle aspecten van je leven maar dat hebben we helaas niet altijd volledig in de hand. Denk aan de planning omtrent je werk en verplichtingen met je gezin.

Onze voeding hebben we gelukkig wél in eigen hand, mits je de juiste voorbereidingen treft, dit is ook de belangrijkste pijler van gezond leven.

Het goed plannen van je voeding heeft een aantal voordelen.

  • Fitter, vitaler en meer rust in je hoofd
  • Vermindert het risico op slechte keuzes m.b.t. voeding
  • Bewustwording van wat je eet

Fitter en vitaler zijn en het hebben van meer rust in je hoofd is het meest waardevolle effect van het voorbereiden van je voeding.

Het fitter en vitaler voelen is het gevolg van gezond eten en de rust in je hoofd is het gevolg van het voorbereiden van je voeding en niet meer te hoeven nadenken over wat en wanneer je iets eet.  

Hoe pak je dat plannen van je voeding aan?


Ten eerste is het belangrijk dat je vaststelt hoeveel eetmomenten je hebt op een dag. Wij raden aan om minimaal 3 eetmomenten per dag te hebben en maximaal 6. Een eetmoment betekent niet dat je 6 keer per dag een hele maaltijd hoeft te eten.

Het eten van een appel of handje nootjes is ook een eetmoment.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

1: Ontbijt
2: Snackje in de vorm van een stuk fruit
3: Lunch
4: Snackje in de vorm van een stuk fruit
5: Avondeten
6: Late night snack

Het hebben van zoveel eetmomenten betekent niet dat je totaal aantal calorieën niets uitmaakt.

De gezonde snackjes tussendoor zijn optioneel maar hebben ook een reden. Wanneer je door de dag voldoende eetmomenten hebt zorg je ervoor dat je de kans op overeten bij bijvoorbeeld het avondeten voorkomt. 

Het hebben van zoveel eetmomenten betekent niet dat je totaal aantal calorieën niets uitmaakt. In totaal moeten die 6 eetmomenten bestaan uit het aantal calorieën dat jij per dag mag binnenkrijgen.

Vind je het lastig om dit bij jezelf toe te passen dan helpen wij je hier uiteraard graag bij!

Zorg goed voor jezelf,
Team EBO