Gezond Recept

Gezond Recept: Salsa kip

Gezond recept met Kip is altijd welkom!

Dit gezond recept bedacht ik toen ik net begon bij Eet Beweeg en Ontspan. Ik liet de bewerkte zetmelen in de tortilla weg en verving dat door verse maïs. De kip is enorm voldoenend, vooral als je hem op de bbq grilt, zodat er wat van die heerlijke rooksmaak in wordt opgenomen.

Dit is een heerlijk zomers gerecht dat je ook voor grotere gezelschappen kunt maken.

Marineer de kip het liefst een dag van tevoren.

Marinade:

  • sap en zest van 1 sinaasappel
  • sap en zest van 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook geraspt of fijngesneden
  • 1 sjalotje of ui fijngesneden
  • ½ bos koriander fijngesneden
  • 2el olijfolie
  • 1el gedroogde tijm
  • 1el worcestersaus
  • zout en peper naar smaak (proef voordat de kip erin komt!)

Masseer de kippendijfilets een voor een in met de marinade en stop ze in een ziploc zak. Laat minimaal een uur, maar liever een dag in de koelkast liggen. Hou ongeveer 200gr per persoon aan. Meer kip is natuurlijk meer eiwit!

De dag erna maak je de verschillende onderdelen vast klaar terwijl de bbq heet wordt. In feite meng je per onderdeel alle ingrediënten bij elkaar.

Saus:

  • 4 el Griekse yoghurt
  • ½ el tomatenketchup
  • teentje knoflook geraspt
  • el augurk in blokjes
  • el vocht van de augurken
  • tl gerookte paprikapoeder
  • 1 l limoensap
  • zout en peper naar smaak

Gezond recept: frisse salsa

  • ½ bos koriander fijngesneden
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • sap en zest van ½ limoen
  • zout en peper naar smaak
  • Pico de gallo (voorbereiding):
  • 2 zoete puntpaprikas in blokjes
  • ½ bos koriander fijngesneden
  • sap en zest van 1 limoen
  • 1 tl komijnpoeder

Als de bbq heet is, grill dan de kip en 2 maïskolven op de kolen. Om de kip meer hanteerbaar te maken, kun je ze op een spies rijgen. Zorg ervoor dat zowel de kip als de maïs mooi gaar wordt en grillstrepen krijgt.

Gezond recept

Maak de pico de gallo af door de maiskorrels van de kolf af te snijden (rechtop houden en met je mes erlangs snijden). Meng ze door je groenten en maak op smaak met zout en peper.

Om op te dienen, leg ik een laag pico de gallo op het bord. Hierop leg ik de kippendijfilets, die je afmaakt met wat grof zeezout. Daaroverheen drapeer ik wat van de frisse salsa. De yoghurtsaus serveer ik in een apart sauskommetje. Geef er wat limoenschijfjes bij om zelf over de kip uit te knijpen.

Voedingswaarden uitgaande van 200gr kip:

  • 685 kcal
  • 36gr koolhydraten
  • 57gr eiwitten
  • 32gr vetten

Recept van Arnout Lie