Six-pack challenge week 5

Hallo six-pack fanaten!

Het is weer tijd voor een nieuwe week challenge! Hoeraaa! Dit keer is het echt een heel relaxte… Wat we namelijk gaan doen is genoeg slapen. Ja, echt!!! SLAPEN.

Slaap heeft namelijk een grote invloed op de anabole hormonen testosteron, groeihormoon en IGF-1. Deze hormonen zorgen voor de opbouw van spiermassa. Bij een gebrek aan slaap worden deze anabole hormonen negatief beïnvloed. In plaats van spieren op te bouwen zorg je door een gebrek aan slaap juist dat het katabole hormoon cortisol zijn werk kan doen. Cortisol zorgt voor afbraak van spiermassa.

Denk je dus met alleen heel veel training en goede voeding een six-pack op te bouwen dan heb je het mis. Je kan je voeding nog zo op orde hebben (een kcal tekort, carb-cyclen, geen carbs eten, carb-backloaden) en je krachttraining netjes 3 maal per week doen met een rustdag… Als je niet genoeg slaapt werk jij niet optimaal aan je six-pack. En we zijn al over de helft met onze challenge, dus we moeten nu echt even serieus doorpakken. Ook al klinkt dit advies wat averechts, ik weet zeker – en ook uit tal van wetenschappelijke studies blijkt dit – dat genoeg slapen je net dat zetje richting je eerste blokjes gaat geven.

Om te weten wat ‘genoeg’ slaap is kun je denken aan een periode waarin je het niet te druk had, weinig verplichtingen had en waarin je niet net aan het bijkomen was van een zware periode. Hoeveel sliep je tijdens deze periode? Voor de meeste mensen ligt de slaapbehoefte ergens tussen de 5-12 uur. Gemiddeld kun je zeggen dat 8 uur genoeg is, maar dit verschilt per persoon. Dus bedenk goed wat jouw ideale slaapuren zijn.

Misschien lijkt deze challenge gemakkelijk, maar ik denk dat dit een van de zwaardere is voor veel van ons. Iedereen heeft het druk en het vraagt echt om discipline om op tijd te gaan slapen.

Ik wens jullie daarom ook weer heel veel succes en slaapplezier!

Sportieve groeten!