Sport: niet alleen om af te vallen

Waarom sport jij?

‘Ik ga meer sporten want ik wil afvallen’ is de meest gehoorde reden om te sporten. Je start vol goede moed; drie keer in de week werk je je in het zweet. Ook al heb je soms geen zin, je merkt dat je je na elke training toch beter voelt dan daarvoor. Trots ga je na een maand op de weegschaal staan. Wat? Er is geen grammetje van af… Het kan erg demotiverend zijn als je merkt dat je, ondanks al je inzet en discipline, geen verandering ziet op de weegschaal. Maar is die teleurstelling eigenlijk wel terecht?

Sporten we echt alleen om af te vallen?

Bij Eet Beweeg Ontspan zijn wij van mening van niet. Als team zien we bij onze klanten – en ervaren we ook zelf – dat sport zoveel meer is dan een middel om gewicht te verliezen. Nog nooit hebben we een klant horen zeggen spijt te hebben van een training. Wel horen we klanten zeggen dat ze eigenlijk eerst geen zin hadden om te komen, maar achteraf blij waren dat ze tóch zijn gekomen. En klanten die trots zijn op zichzelf, omdat ze hun eigen grenzen verleggen en merken dat ze sterker worden. Al deze positieve effecten raken helaas te vaak in de schaduw van de harde getallen op de weegschaal.

Wordt het niet eens tijd om sport in een breder perspectief te zien?

Wanneer we de literatuur induiken blijkt namelijk dat sporten pijn vermindert, het beloningscentrum in de hersenen activeert (net zoals lekker eten dat kan doen), en je kan helpen je emoties te stabiliseren [1]. Wie kent het euforische gevoel niet na een heerlijk intensieve training? Ineens lijkt de wereld wat ‘lichter’ en kun je weer een glimlach op je gezicht krijgen.
Naast de mentale boost die je krijgt van korte krachtige trainingen blijkt dat ze ook je spiergroei een boost geven. Zo liet een recente studie zien dat een groep mannen en vrouwen met overgewicht na drie weken al grotere spieren had wanneer zij drie keer per week sporten met een intensieve intervaltraining [2].
Een kanttekening hierbij is dat de intensiteit van de training wel hoog genoeg met zijn [3]. Van een wandeling met de hond of met de fiets boodschappen doen word je zelden euforisch of sterker. Van een uurtje small-group training, waarin oefeningen met hoge intensiteit worden afgewisseld met oefeningen met een lagere intensiteit, wel.

Wat betekent sport werkelijk voor jou?

Ga voor jezelf eens na hoe jij je hebt gevoeld vlak na een intensieve training. En hoe je je voelde in de dagen erna. Sta ook eens stil bij de periode in je leven dat je lekker in je vel zat. Waren dit periodes waarin je regelmatig intensief sportte?
Wij van Eet Beweeg Ontspan helpen jou graag een antwoord te vinden op deze vragen. We kijken samen met jou of de motivatie om te gaan sporten compleet afhankelijk is van de weegschaal of dat sport jou energie en een fijn gevoel kan opleveren.

Interesse?

Ben jij er klaar voor ook te ervaren dat intervaltraining met hoge intensiteit zoveel meer kan zijn dan een middel om af te vallen, boek dan nu een small-group-training die sinds dit jaar wordt gegeven door Anna op vrijdag om 20.00 uur en zondag tussen 09.00-10.00 en 10.30-11.30 uur

 

 

 

Referenties
Saanijoki, T., Tuominen, L., Tuulari, J.J., Nummenmaa, L., Arponen, E., Kalliokoski, K., and Hirvonen, J. (2017). Opioid Release after High-Intensity Interval Training in Healthy Human Subjects. Neuropsychopharmacology 43, 246– 254.
Blue N.M.M., Smith-Ryan A.E., Trexler E.T., and Hirsch, K.R. (2017). The effects of high intensity interval training on muscle size and quality in overweight and obese adults. Journal of Science and Medicine in Sport, 207-212.
Oliveira B.R.R., Deslandes A.C., Santos T.M. (2015). Differences in exercise intensity seems to influence the affective responses in self-selected and imposed exercise: a meta-analysis. Front Psychol 6: 1105.