Tips voor een circuit training

Tips voor een circuit training

Tips voor een circuit training

Een circuit training is een geweldige manier om je spieren en uithoudingsvermogen te trainen. We delen daarom graag een aantal tips om een goede circuit training uit te zetten en te genieten van alle goede voordelen wat deze work-out te bieden heeft.

Om een goed circuit uit te zetten moet je precies weten wat je doelen zijn. Wil je liever werken aan je kracht of wil je juist voor een topconditie gaan. Of misschien wil je wel beide combineren en daar beter in worden. we delen graag tips voor een circuit training.

Voor een circuit die je hele lichaam traint moet je goed nadenken over welke oefeningen daarbij passen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende lichaamsdelen, zoals push-up, squat, lunges, sit-ups, burpees en planken.

Nadat je je oefeningen hebt gekozen is het belangrijk dat je gaat bepalen hoelang of welke tijd je aan je oefening gaat koppelen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor 30 seconde trainen en 10 seconde rust of je maakt er een minuut van en neemt 30 seconde rust. Alles hangt samen met je doel. Wil je afvallen dan wil je zo veel mogelijk herhalingen maken met minder gewicht en wil je juist op kracht dan maak je minder herhalingen en neem je zwaarder gewicht.

Zorg er in beide gevallen voor dat je voldoende rust hebt, je kunt namelijk meer aan als je lichaam de tijd heeft gehad om even rust te nemen en kort te herstellen. Je hartslag zakt weer terug naar een stabieler niveau waardoor je erna weer beter je oefeningen kan uitvoeren.

Doe een warming up voor je het circuit start

Om een goed circuit uit te zetten moet je ook niet vergeten om je lichaam goed op te warmen en na afloop ook de tijd te nemen of even naar een goede cooldown te gaan. Je lichaam warmt dan goed op en doorbloeding is dan optimaal waardoor een blessure minder op de loer ligt.

Routine om je circuit vol te houden

Zorg ervoor dat je genoeg blijft varieren in je circuit, dat houdt het niet alleen leuk maar het heeft ook nog eens effect op je spierprikkel. Een spierprikkel ontstaat als je spier iets moet doen wat ie niet gewend is, daardoor past de spier zich aan en hierdoor wordt jij sterker en fitter.

Wanneer je weet dat je dit 3 keer per week gaat doen, blijf het dan ook volhouden en neem het mee in je dagelijkse planning. Zodat het net zoals je werk in je agenda staat en je overige afspraken eromheen gaat plannen. Zo voorkom je dat je gaat uitstellen.

Geniet vooral van het leuke van een goed circuit! Hopelijk vond je deze tips interessant en voeg jij nu wekelijks een goede circuit training toe aan je routine.