Vakantie en terug in ritme

Hoe pak ik mijn gezonde ritme weer op na de vakantie?

Als je net een heerlijke vakantie achter de rug hebt, kan het moeilijk zijn om weer terug in het alledaagse ritme te komen. Al helemaal wanneer je net zo lekker bezig was met sport en voeding en dat even hebt laten varen tijdens de vakantie; daar is het tenslotte ook vakantie voor!

Motivatie kwijt na je vakantie

Heb je je motivatie op je vakantiebestemming laten liggen? Maak je geen zorgen, dit is heel normaal. Om het ritme dat je voor de vakantie had terug op te pakken is motivatie een goede start, maar uiteindelijk gaat het om zelfdiscipline. Dus vergeet die motivatie even en ga gewoon eens beginnen, ook al heb je er geen zin in! Maak de drempel echter niet direct te hoog, zeker niet als je veel weerstand voelt.

Kleine stapjes

Wanneer je weerstand ervaart om terug je oude ritme op te pakken, kan het helpen te beseffen dat je wellicht die weerstand ervaart omdat je de lat heel hoog hebt gelegd voor jezelf. Moet je direct weer alles helemaal hetzelfde doen zoals het voor je vakantie was? Dat hoeft helemaal niet. Geef jezelf die ruimte om rustig op te starten. Kijk eens waar je zelf mee wilt beginnen. Als je niet weet waar je moet beginnen, dan volgen hier wat tips:

  1. Kies eerst een algemeen gebied waar je op wilt focussen: bijvoorbeeld alleen voeding, of alleen sport?
  2. Stel een klein doel binnen dit gebied. Kies je bijvoorbeeld sport, dan zou een klein doel kunnen zijn dat je weer met 1 training of les per week wilt beginnen, in plaats van direct weer volle bak ervoor te gaan. In het geval van voeding zou je 4 dagen van de week kunnen proberen binnen je caloriedoel te blijven, in plaats van direct een hele week.
  3. Maak dit doel SMART. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Een voorbeeld is: ik wil de komende maand minimaal 1 training per week hebben gedaan bij Eet Beweeg Ontspan. Of: ik wil deze week 4 van de 7 dagen het caloriedoel behaald hebben dat ik in het voedingsconsult bij Eet Beweeg Ontspan heb meegekregen.

Als je je doelen laagdrempelig stelt en je bent eenmaal op gang, zul je al gauw merken dat die motivatie vanzelf terugkomt! Als het goed gaat, kun je gaandeweg je doelen bijstellen en wat strenger maken voor jezelf.

Focus op het positieve

Heb je een doel gesteld? Geweldig gedaan! Je kunt nu lekker aan de slag. Het kan echter gebeuren dat je je doel niet haalt. Stel je voor dat je je bovengenoemd doel hebt gesteld: “ik wil de komende maand minimaal 1 training per week hebben gedaan bij Eet Beweeg Ontspan”. Na de eerste training was je zo fanatiek dat je nu een blessure hebt…of wellicht ben je ziek geworden.

Wat nu? Ga dan niet koste wat kost toch sporten, maar luister altijd naar je lichaam. Dat betekent dat je je doel dus niet hebt gehaald, en daar kun je enorm van balen. Wederom kan de drempel opnieuw heel hoog worden om het de volgende keer weer op te pakken. In dit soort gevallen is het goed je te bedenken dat je je beter kunt focussen op wat wél is gelukt dan wat niet is gelukt.

Je hebt al de eerste stap genomen om een concreet doel te stellen en om te gaan, en je bent ook al een keer gaan trainen! Dat zijn twee positieve dingen om je op te focussen. Vervolgens richt je je helemaal op je herstel. Als je niet voldoende herstelt voor je het sporten weer oppakt, kan dat snel weer tot blessures leiden, of je wordt ziek. Dit kan zich ook uiten in kleine kwaaltjes: je blijft vermoeid, of je kunt je slechter concentreren op je werk.

Voel je je wel weer helemaal hersteld, pak dan je doel weer op of stel hem bij en ga er weer opnieuw voor.

Het kan soms meer tijd kosten dan je denkt om terug in het oude ritme te komen, maar gun jezelf die tijd. Je zult merken dat je uiteindelijk, voor je het goed en wel in de gaten hebt, toch weer helemaal lekker in dat ritme zit! Heel veel succes en vergeet niet om nog even na te genieten van die fijne vakantie.