kerstdagen

Voeding tijdens de kerstdagen

De kerstdagen komen er weer aan! De tijd van gezelligheid, cadeautjes, kerstliedjes, vakantie en…lekker veel eten! It’s the most wonderful time of the year.

Als je al een tijdje bezig bent om je maaltijden in te perken, of zelfs een specifiek voedingsschema aanhoudt, kunnen de kerstdagen eveneens aanvoelen als een flink obstakel op de weg. Zeker als je doel is om af te vallen. Echter zijn er een paar gouden handvatten die je kunt gebruiken om zoveel mogelijk te genieten van de Kerst, zonder schuldgevoel doordat je afwijkt van je normale eetpatroon.

Bord vol groentes tijdens kerstdagen

Zonder je blind te staren op hoeveel macro’s of kcals een maaltijd bevat, is er een hele simpele regel die kan helpen wanneer je niet precies weet hoeveel of wat je precies kunt opscheppen tijdens een maaltijd: zorg dat het grootste gedeelte van je bord is gevuld met groentes. Groentes zijn van nature laag in kcals, maar zorgen wel voor een vol gevoel doordat ze boordevol vezels zitten. Eet deze dan ook het liefst het eerst op: begin je kerstmaaltijd bijvoorbeeld met een salade of wat heerlijke gegrilde groentes.

Drinken met kerst 

Kcals krijgen we het makkelijkst binnen wanneer ze vloeibaar zijn: voor je het weet heb je 3 wijntjes of glazen frisdrank op. Bovendien krijg je van zout- en koolhydraatrijk voedsel extra veel dorst, precies het type voedsel dat je waarschijnlijk tijdens de kerst zult eten. Probeer daarom vooral je dorst te lessen met kcal-vrije of –arme drankjes. Bedenk voorafgaand aan het etentje hoeveel kcal-rijke drankjes je maximaal wilt drinken: 1 of 2 drankjes op een avond is een mooi streven.

Wees het toetje voor

Vaak zijn toetjes enorm calorierijk. Zorg ervoor dat je flink wat groenten hebt binnengekregen tijdens je kerstdiner, en dat je voor het toetje zo verzadigd mogelijk bent. Neem dan een kleine hoeveelheid van het toetje: je zult merken dat je daardoor nóg meer kunt genieten van iedere hap.

Geniet van de kerstdagen!

Wat is net zo belangrijk als een gezonde leefstijl? Dat je kunt genieten! Van je dierbaren, maar ook van je eten. Voel je niet bezwaard als het niet (helemaal) is gelukt om je aan de voorgaande tips te houden. Uiteindelijk vindt Kerst maar een paar dagen per jaar plaats, en gaat het om het grote plaatje. Als je de rest van het jaar zo consistent mogelijk bezig bent geweest met het behalen van je doelen, dan maken die paar dagen natuurlijk amper wat uit!

Na de Kerst

Probeer de structuur na de kerstdagen direct op te pakken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…valt het oppakken van je voeding je zwaar? Focus dan eerst op het oppakken van je training. Geef jezelf een extra zetje in de rug door gebruik te maken van Personal Training. Voor je het weet is die motivatie terug en zit je weer helemaal in je gezonde trainings- en voedingsritme!