Waarom je een borrel voor het slapen gaan dringend moet vermijden.


We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen: regelmatig alcohol drinken verstoort je nachtrust!

Doordat toch wel veel mensen een zogenaamd “slaapmutsje” nemen om de slaap te kunnen vatten, vond The London Sleep Centre in Engeland het de hoogste tijd om deze oude gewoonte eens nader te onderzoeken. Is het een onschuldige oude gewoonte of heeft het drinken van een glaasje alcohol voor het slapen wel degelijk gevolgen? De resultaten liegen er niet om.

Je nachtrust bestaat uit een cyclus. Het is een natuurlijk ritme waarin de REM-slaap en de NREM-slaap zich voortdurend met elkaar afwisselen. Je hebt twee soorten slaap. De REM-slaap, oftewel je droomslaap. En je hebt de diepe slaap, ook wel de NREM-slaap genoemd. Iedere slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Je begint in een NREM-slaap, daarna ga je over in een REM-slaap om vervolgens weer terug te keren in je NREM-slaap.

Afbeeldingsresultaat voor slaapcyclus

De nadelige effecten van het drinken van alcohol voor het slapen:

  • Je valt sneller in slaap. Je zou zeggen dat dit toch helemaal niet erg is. Maar doordat je sneller in een dieper slaap valt, neemt je NREM-slaap toe en verminderd je REM-slaap. Het natuurlijke ritme wordt hierdoor verstoort waardoor je slaapkwaliteit afneemt. Je REM-slaap wordt als het ware naar voren gehaald. Hierdoor droom je eerder en moeten je hersenen allerlei informatie sneller verwerker. Doordat je slaapritme is verstoort, zal bij de start van je volgende cyclus de REM-slaap later plaatsvinden. Je hersenen zullen overbelast worden met informatie. Je verstoorde slaapritme zorgt dan voor extra slaapproblemen; denk aan heftige dromen, nachtmerries, slaapwandelen of slaapapneu.
  • De slow-wave slaap is fase 3 en 4 tijdens je NREM-slaap. In deze fase slaap je heel diep. Door de lagere ademhaling en bloeddruk neemt de opbouw van je botten en spieren toe. Ook je weerstand van je immuunsysteem bouwt zich in deze fase op. Wanneer je slow-wave slaap is verstoort, heeft dit nadelige gevolgen voor het herstel van je lichaam.
  • Hoe meer alcohol voor het slapen, hoe meer effect dit heeft op de droomslaap. Tijdens je REM-slaap verwerk je al je indrukken van de dag. Je hersenen maken de keuze om iets te onthouden, of om juist te vergeten. Bij langdurig alcohol gebruik voor het slapen, wordt de hoeveelheid REM-slaap verminderd waardoor er geheugenverlies kan ontstaan.

Alcohol is dus niet geschikt als slaapmiddel. Je valt door het drinken van een “slaapmutsje” inderdaad sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is slecht. Doordat de tweede helft van je slaap verstoord is, worden indrukken van de dag niet goed verwerkt. Wanneer je ontwaakt zal je merken dat je je zelfs slechter voelt. Dit komt puur doordat je geen kwalitatieve slaap hebt gehad.  


Zoals jullie weten let Eet Beweeg Ontspan niet alleen op je voeding en je hoeveelheid beweging. Wij vragen onze cliënten ook om hun slaapritme bij te houden. Wij vinden een goede nachtrust net zo belangrijk als een gezond voedingspatroon. Alles dient in balans te zijn voor een gezonde leefstijl.

Wanneer je bij ons komt trainen, werk je samen met je personal trainer aan je nieuwe leefstijl. We zorgen ervoor dat alles stapje-voor-stapje gebeurd. Juist dan worden de meeste resultaten geboekt. Door steeds met minimale aanpassingen je voeding aan te passen, houdt je het gemakkelijker vol. We kijken naar je dagelijks ritme en je dagelijkse gewoontes. Als dat betekent dat je dagelijks een glaasje rode wijn nuttigt, dan gaan wij je niet van de een-op-andere dag verbieden om alcohol te drinken. Samen met je trainer ga je een nieuwe balans zoeken. Je glaasje alcohol door de week mag dan op z’n tijd, maar neem het minimaal 2 uur voor je nachtrust.

Onze tips voor een gezonde nachtrust:

  • Ga na het avondeten een stukje wandelen;
  • Doe geen inspannende bezigheden vlak voor het slapengaan;
  • Probeer een half uur voor het slapengaan niet meer op je mobiele telefoon te kijken;
  • Ga niet nadenken en piekeren voor het slapen. Verzet je gedachten door een boek te lezen;
  • Neem een warme douche (of bad) voor het slapen gaan.

Heb je al gehoord van de 4-7-8 methode? Deze ontspanningstechniek passen wij zelf vaak toe voor het slapen. Met de 4-7-8 methode concentreer je je op je ademhaling waardoor je lichaam meer zal ontspannen. Probeer het maar eens;

  1. Adem alle lucht in je longen uit via de mond;
  2. Adem vier tellen in door je neus;
  3. Houd je adem voor zeven tellen in;
  4. Adem acht tellen uit door je mond;
  5. Herhaal deze oefeningen in totaal vier keer.

Wij hopen je met bovenstaande blog meer inzicht te hebben gegeven over de werking van ons lichaam. Soms lijken bepaalde gewoontes heel onschuldig. Heb je vragen over je leefstijl, je voeding of je slaapritme, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.