Wat doet stress met je?

Stress is niks slechts. Het is een normale reactie van het lichaam op een situatie, en soms is een bepaalde hoeveelheid stress ook nodig om goed te presteren of om op de juiste manier te reageren.

Bij dit laatste hebben we het vooral over acute stress; dit is stress die ervaart wanneer je bijvoorbeeld een auto op je af ziet komen. Hierdoor verhoogt je hartslag en je lichaam maakt zich klaar om in actie over te gaan; je springt opzij.

Het is echter de eerste vorm van stress, de chronische stress, die langere tijd aanwezig is en een nadelig effect kan hebben op je lichaam en geest. Bij chronische stress kan het helpen om eens goed te kijken waar de stress vandaan komt, voordat je gaat kijken wat je eraan kan doen.

Chronische stress

De herkomst van deze chronische stress kan worden verdeeld in interne en externe bronnen. Interne bronnen zijn vaak bepaalde eigenschappen en/of gevoelens die je zelf ervaart, die in eerste instantie positief zijn, maar wel voor stress kunnen zorgen als je hier te veel mee bezig bent. Denk hierbij aan perfectionisme, prestatiegerichtheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Externe stressbronnen zijn bronnen die buiten jezelf liggen, en de spanning komt van de omgeving af. Denk hierbij aan werk, een verhuizing of een vervelende persoonlijke situatie.

Maak tijd vrij voor dingen waar je plezier uit haalt.

Maar wat kan je nou doen om stress te verminderen? Ten eerste is het belangrijk om goed en voldoende te slapen. Tijdens je slaap komt niet alleen je lichaam, maar ook je gedachtes tot rust. In de meeste gevallen wordt 7-9 uur slaap aangeraden.

Daarnaast kan je proberen structuur te brengen in hoe je je tijd verdeeld; maak een duidelijke planning voor jezelf waarbij je goed op een rijtje zet wat je te doen hebt, en wanneer je het gaat doen. Probeer hierbij ook eens te inventariseren hoe belangrijk de verschillende dingen zijn. Is het niet dringend en niet heel belangrijk? Schenk er dan even wat minder aandacht aan. Door duidelijke prioriteiten te stellen raak je minder verdwaald in alles wat er te doen is, en zorg je dat de belangrijkste taken als eerst gebeuren/meer aandacht krijgen.

En last but not least: zorg voor genoeg ontspanning. Maak tijd vrij voor dingen waar je plezier uit haalt. Of dat nou een avondje film kijken is of een wandeling maken, dat maakt helemaal niet uit! Ontspanning zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg kan maken en met een fris gevoel weer met je drukke programma aan de slag kan!