wat moet ik s avonds eten om af te vallen

Wat moet je s’avonds eten om af te vallen?

We willen allemaal in de zomer weer met onze bikini of zwembroek zelfverzekerd langs het strand lopen. Maar wat moet je nu doen om weer wat kilo’s af te vallen. De extra vetjes die in de wintermaanden zijn opgeslagen willen we er zo snel mogelijk weer af. De hele dag opletten en met een honger gevoel op de bank terecht komen is niet bevordelijk voor je discipline. Wat moet je s’avond dan eten om toch af te vallen?

Afvallen is een kwestie van minder kcal binnen krijgen dan je lichaam nodig heeft. Maar zo simpel is het niet. Jezelf zomaar uithongeren heeft veel nadelen voor je lichaam en energie level.

Je kunt het niet volhouden als je de hele dag door honger hebt. Je lichaam van de juiste voedingstoffen voorzien verzadigd. Een verzadigd lijf vraagt minder om voeding dan een lijf die uitgehongerd is. Jezelf alles ontnemen heeft dus voor een korte periode effect maar je lichaam haalt dit later weer in door meer honger te creëren.

Niet voor niets zie je dat wanneer je start met jezelf uithongeren dat je erna in een jojo fase terecht komt. Periodes van streng zijn en periodes van het niet meer kunnen volhouden omdat je te streng bent wisselen elkaar in een snel tempo af. Je motivatie wordt hierdoor alleen maar minder en uiteindelijk wordt je er radeloos van.

Het start dus bij hoe verdeel je de juiste voeding over de dag. Wanneer start je met eten en wat eet je dan. Hoevaak eet je op een dag en welke voedingstoffen neem je. Uiteindelijk als je weet waar je mee bezig bent, dan weet je ook wat je nog kunt eten in de avond om toch te kunnen afvallen.

Plannen

Maak een goede weekplanning. Kies de juiste recepten uit die je verzadigen en voeden. Veel groentes bevatten veel maag volume en weinig kcal. Groentes bevatten ook veel vezels en daardoor ervaar je een goed verzadigd gevoel. Het heeft ook een grote hoeveelheid vocht en laat die combinatie nu heel fijn zijn voor je darmen.

Je weekplanning is dus erg belangrijk. Kijk ook altijd goed wat je die week te wachten staat. Hoeveel tijd heb je om iets te bereiden of moet je juist zorgen dat je iets in huis hebt wat snel klaar is.

Ga boodschappen doen met een boodschappenlijst. Het is voor vele herkenbaar dat supermarkten een kei zijn in verleiden. Je hoeft de winkel maar binnen te lopen en de acties chocolade of ijs vliegen je om de oren. Laat je niet verleiden en koop alleen wat op je boodschappenlijst staat. Je kunt ook je boodschappen online bestellen, daarmee voorkom je vaak dat je verleid wordt!

Wat moet je s avonds eten om af te vallen?

Om te weten wat je moet eten in de avond om toch te kunnen afvallen moet je eerst weten wat je op een dag binnen moet krijgen. Je kunt dan ook goed gaan plannen. Als je de week goed gepland hebt en je doet alles volgens planning dan zou je in balans moeten zijn met de keuzes die je gemaakt hebt. Maar wat kun je dan nog in de avond eten om toch te kunnen afvallen? We delen hieronder een aantal lekkere avond snacks om je te inspireren. Let er wel op reken deze avond snack altijd mee in je dagplanning zodat je kcal uiteindelijk wel kloppen.

  • Appel met kaneel en wat nootjes
  • Dadels gevuld met geitenkaas
  • Eiwitrijke yoghurt met aardbeien
  • Een handje bosbessen gemengd met amandelen
  • olijven zonder olie
  • Een lapje kipfilet gedraaid om een baby komkommer
  • Wortel stengels met een eigengemaakte hummus
  • Dadels gedompeld in pure chocolade
  • Pure chocolade met of zonder noot

Eten in de avond heeft vooral ook veel effect op je slaap. Eet daarom niet te veel voor je gaat slapen. Geef je lichaam de kans om goed te herstellen. Grote hoeveelheden voeding belast je lichaam enorm en daardoor kan het lichaam in de nacht niet goed rusten. Je merkt dit vooral de dag erna, je kunt je dan moe voelen en dat kan weer voor meer honger zorgen. Dus wees vooral alert op jezelf en kies pas echt voor een avond snack als je dit nodig hebt. Doorbreek vaste patronen en luister goed naar wat je lichaam te zeggen heeft.

Heel veel succes