Blog: Stagiaire Celine vertelt iets over suikers
Suiker is een zoete stof en behoort tot de koolhydraten ook wel onder de naam mono-di-polo sachariden. Ze worden voornamelijk toegevoegd aan bewerkte producten zoals: frisdranken, chocolade en snoep. Er bestaan verschillende soorten suikers namelijk: fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker), dextrose (druivensuiker), maltose (moutsuiker) en galactose. Suiker wordt door het lichaam afgebroken tot glucose. Suiker wordt ook wel energieleverancier oftewel bouwstof genoemd. Het zorgt ervoor dat je energie krijgt. Er wordt aanbevolen 25 gram suiker per dag binnen te krijgen. Te veel suiker kan een oorzaak zijn van overgewicht, ook kun je van te veel fructose darmklachten krijgen of een intolerantie door melksuiker (lactose). Het lichaam verwerkt elke suiker op dezelfde manier. Wanneer we suiker binnen krijgen worden we beloond met een prettig gevoel als we het eten.
Onzichtbare suikers zijn suikers die onder andere namen zijn verborgen en de consument niet weet dat ze in producten zitten. Op de verpakking staat meestal weinig tot geen suikers als je goed leest op de achterkant van de ingrediënten vind je ze onder ander namen of ze gebruiken geen directe suikerstof, maar uit sap. Verborgen suikers zitten voornamelijk in bewerkte producten zoals: blikken soep, groente in blik en sauzen. Je kan beter kiezen voor natuurlijke verse producten zoals: verse groenten en fruit.