zwaarder na het sporten

Zwaarder na het sporten

Zwaarder na het sporten

Begonnen met sporten, maar merk je dat je niet echt gewicht verliest of zelfs zwaarder wordt? Het is begrijpelijk dat je hier even van schrikt, maar dit is geen reden voor paniek. Je gewicht schommelt namelijk elke dag en kan zelfs van de ochtend naar de avond een groot verschil hebben zonder dat dat per se betekent dat je in vet bent aangekomen.

Meten en wegen is niet altijd motiverend

Als jij het type persoon bent dat gevoelig is voor een tegenvallende meting, moet je je afvragen of het wel slim is om dagelijks te wegen. Dit kan namelijk niet echt bevorderlijk werken voor je motivatie, zeker als je na het sporten weegt! Nadat je krachttraining hebt gedaan, gaat het lichaam namelijk extra vocht en voedingsstoffen naar de spieren pompen zodat deze goed kunnen herstellen. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je dit kunt terug zien bij het wegen. Bovendien zul je ook de toename in spiermassa merken in je gewicht.

Laat je dus niet te veel beïnvloeden door wat de weegschaal je vertelt. Het beste dat je kunt doen is foto’s van jezelf maken en die vergelijken of je omtrek meten. En een hele praktische tip: wanneer je merkt dat je je riem weer een gaatje strakker kunt aantrekken weet je vaak dat je goed bezig bent!

Spieren zijn zwaarder dan vet

Wanneer je spiermassa toeneemt gaat de verbranding van je lichaam wanneer je niet aan het sporten bent omhoog, het kost namelijk energie om die spiermassa te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat het lichaam – zolang je natuurlijk niet meer gaat eten – meer vet gaat verbranden zonder dat je daarvoor extra hoeft te sporten.

Zet dus vooral in op krachttraining en schrik niet meteen als je even wat zwaarder bent of niet zoveel bent afgevallen als je misschien had gehoopt, je lichaam is aan het veranderen en fitter aan het worden, en dit zul je ook zeker gaan merken aan bijvoorbeeld je buikomtrek!