Zwanger VS. Sporten, kan dat?

Iedereen heeft tegenwoordig wel een mening als ze een zwangere vrouw in de sportschool zien. De één vind het superknap van de mama in spé, terwijl de ander het totaal onverantwoord vindt. Maar hoe zit het nou eigenlijk met sporten tijdens de zwangerschap? Kan sport een positieve invloed hebben op jouw lichaam als je graag zwanger wilt worden? Wij vertellen je het in deze blog!

Regelmatig sporten is goed voor je. Het verbetert je conditie en vermindert de kans op overgewicht. Dat geldt ook als je zwanger bent of graag zwanger wilt worden. Sport je nu al regelmatig en ben je bewust bezig met je voeding? Dan is de kans groot dat je deze gezonde leefstijl straks ook gewoon doorzet tijdens je zwangerschap.

Onze personal trainers zullen je in elk geval goed begeleiden om op een veilige en verantwoorde manier je conditie en kracht op peil te houden. Overmatig sporten kan namelijk negatieve gevolgen hebben vóór én tijdens je zwangerschap. Wist jij bijvoorbeeld dat je bij overmatig sporten je vruchtbaarheid negatief kan beïnvloeden? Een tweede veelvoorkomende factor die je hormoonhuishouding en cyclus kan beïnvloeden is stress. Stress kan in veel verschillende vormen optreden. Denk aan een veeleisende baan, slaapgebrek en ongezond en/of te weinig eten. Sporten is ook een vorm van lichamelijke stress. Je lichaam moet na een stevige training herstellen en dit herstel kan enkel plaatsvinden als daar ook de ruimte voor is. Het draait dus om het vinden van de juiste balans. Een balans tussen sporten en ontspannen. Onze personal trainers zullen samen met jou nagaan wat mogelijke stressfactoren zijn in jouw leven en aan welke van deze factoren je al direct iets kan doen.

Zeker tijdens je zwangerschap is het vinden van de juiste balans een must. Door de veranderende hormonen in je lichaam kan het goed zijn dat je moe en futloos bent. Hierdoor kun je al snel de neiging hebben om het sporten even te laten voor wat het is. Ons team staat voor je klaar om je op weg te helpen en je te blijven motiveren,  want regelmatig sporten tijdens je zwangerschap is wel degelijk goed voor je! Regelmatig bewegen zorgt voor een goede doorbloeding naar de placenta. Maar ook krachttraining heeft zo zijn voordelen. Door samen met ons krachttraining te doen, maak je je lichaam sterker! Denk bijvoorbeeld aan de steeds groter wordende buik. Je buikspieren worden slapper en gaan uit elkaar groeien. Je onderrug zal hierdoor extra belast worden, wat lage rugpijn tot gevolg kan hebben. Wij zullen je helpen met het versterken van je uithoudingsvermogen en spieren. Hierdoor zal je gemakkelijker blijven bewegen als je buik straks zwaarder wordt. Zo blijf je tijdens je zwangerschap en de bevalling fit én je zal merken dat je sneller herstelt waardoor je je eigen lijf weer sneller terug hebt na de bevalling.

Maar ook hier geldt: forceer niks en luister tijdens én na je training goed naar je lichaam. Het draait uiteindelijk allemaal om het vinden van de juiste balans en wij helpen je daarbij.

Plan hier je intake gesprek